Totul despre sanatatea sanilor in perioada sarcinii si a alaptarii

flowers-1316027_1280-640x570

Sarbatorim Ziua Mondiala de lupta impotriva Cancerului la San. Azi, poate mai mult decat in oricare alta zi, ne amintim ca cel putin o data pe an trebuie mers la medic pentru o examinare clinica a sanilor pentru a depista orice schimbare aparuta. Despre cum previi sau cum recunosti modificarile aparute s-au scris multe articole, exista multa informatie. De retinut sunt constientizarea cauzelor si importanta depistarii precoce. In aceasta zi eu am ales sa scriu despre sanatatea sanilor in timpul sarcinii si alaptarii, perioada care vine cu multe schimbari hormonale care pot lua pe nepregatite orice viitoare mama.

Schimbarile care apar la nivelul sanilor in timpul sarcinii se datoreaza modului de actiune a hormonilor, iar efectele sunt vizibile: fie se maresc, fie isi schimba culoarea. „Pe durata sarcinii, corpul unei femei trece printr-o varietate de schimbari, de la largirea cutiei toracice si a abdomenului, pana la schimbarile de la nivelul sanilor, care se pregatesc pentru hranirea bebelusului. Este important ca o viitoare mama sa fie constienta de ceea ce experimenteaza in mod involuntar, sa cunoasca modalitatile de ingrijire adecvate si sa efectueze un control regulat la o clinica de specialitate”, spune dr. Istoc.

Cum se transforma sanii pe durata sarcinii?

In primul rand, multe dintre femei se intreaba, inca din primele saptamani de sarcina, care este motivul pentru care sanii se resimt ca fiind inflamati. Raspunsul sta tot in schimbarile hormonale, care cresc circulatia sanguina, determina crearea canalelor pentru alaptare si schimba textura pielii, aceasta devenind mai sensibila la atingere. Senzatia este descrisa adeseori ca o durere exagerata, asemanatoare celei premenstruale. Sensibilitatea de care vorbim apare in saptamanile 4-6 si poate persista pana in primul trimestru.

Incepand cu saptamanile 6-8, poate fi observata si o crestere in dimensiune a acestora, care va continua pana in ultimele saptamani de sarcina. Este ceva normal ca o femeie sa treaca la o cupa mai mare, mai ales daca este la primul copil. Ar putea aparea totodata si senzatia de mancarime sau chiar vergeturi, deoarce pielea se intinde, dar acestea vor disparea in timp. Pentru a scapa de discomfort, este recomandat sa hidratati pielea zilnic cu o crema hranitoare.

Sunt si anumite situatii in care pielea din zona sanilor devine usor transparenta, putandu-se observa micile vene. Modificarea pigmentului, a marimii sfarcurilor si a zonei areolare fac parte din schimbarile obisnuite. Daca observati mici umflaturi tot in zona areolara, inseamna ca intrati in pregatirea pentru alaptare. Acestea sunt de fapt glande numite tuberculii lui Montgomery si pot aparea in jur de 10-15 pe fiecare san. Important e sa ii tratati ca parte integrata a organului mamar.

Colostrul sau “aurul lichid”, care este de fapt prima hrana a bebelusului, apare in cea de-a treia luna. Pe durata ultimelor luni, este posibil sa intampinati scurgeri ale acestui lichid gros si galbui, care este bogat in proteine si anticorpi. Sunt si cazuri in care aceste scurgeri apar mai tarziu sau chiar deloc.

Durerile si disconfortul pot fi atenuate prin purtarea sutienelor special create pentru maternitate, exercitii si odihna. Este indicat sa alegeti un sutien sau o bustiera cu o marime mai mare, pentru intampinarea eventualelor schimbari.

Cum se examineaza sanii in perioada sarcinii si a alaptarii?

Sarcina nu reprezinta o perioada in care trebuie sa renuntati la examinarea eventualelor umflaturi aparute la nivelul sanilor. Ar putea fi destul de complicat, luand in considerare schimbarile mai sus mentionate, care nu fac decat sa deruteze, dar asta nu inseamna ca acest control suporta amanare. In fiecare luna, alocati-va timp in acest sens si anuntati doctorul daca observati aspecte neobisnuite.

Chiar si mamografia poate fi realizata in aceasta perioada, la fel ca si in cele 9 luni de sarcina. In timpul alaptarii, mamografia este mai usor de interpretat daca este efectuata chiar dupa alaptare, mai exact, dupa golirea sanului. Atentia acordata nou-nascutului nu trebuie sa reprezinte o piedica in verificarea posibililor noduli, care ar putea fi adevarate semnale de alarma.

Desi sunt rare cazurile in care a fost descoperit cancerul mamar in randul femeilor care alapteaza, niciodata nu trebuie sa excludem exceptia din discutie. Nodulii se pot dezvolta in orice san, iar cei ai femeilor insarcinate merita atentie desavarsita, deoarece ar putea aparea confuzii cauzate de canalele prin care este transportat laptele.

In timpul alaptarii apare deoseori mastita

Aceasta infectie survenita in tesutul uneia sau a ambelor glande mamare, afecteaza deseori femeile care alapteaza. Apare drept urmare a blocajului unui canal de lapte sau din cauza unei bacterii dobandite printr-o leziune. Mamele fac greseala de a intrerupe alaptarea la aparitia acestei afectiuni, dar, in cele mai multe dintre cazuri, procesul de hranire poate continua, mai ales daca un singur san este atins. Mastita se poate dezvolta si in randul femeilor care nu alapteaza, dar acest lucru este destul de rar intalnit.

Se spune adesea ca odata cu purtarea unei sarcini, responsabilitatile se dubleaza, gandesti si actionezi pentru doi. Atentia sporita merge insa in 4 directii, nu doar in doua, deoarece sanii joaca un rol important in viata amandurora, atat a mamei, cat si a bebelusului. Investigarea oricarei schimbari aparute este efectuata cel mai bine in cadrul controalelor lunare, cu sfaturi aferente din partea medicului specialist.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Articol aparut si pe BebeH.ro

Comments are closed