Controlul ginecologic dupa nastere si complicatiile care pot aparea

istock_83062217_medium-800x786

Controlul ginecologic dupa nastere este, am putea spune, obligatoriu. Chiar daca mama se simte bine, este important ca, la cateva saptamani dupa nastere, sa mearga din nou la medicul specialist.

„Perioada postpartum incepe dupa nasterea copilului si se termina atunci cand corpul mamei s-a vindecat. Aceasta perioada dureaza de obicei de la sase pana la opt saptamani, insa poate varia de la femeie la femeie. In aceasta perioada, mamica experimenteaza schimbari atat la nivel emotional, cat si fizic. Dupa nastere, consultul ginecologic este vital, intrucat pot aparea probleme care impiedica vindecarea mamei”, explica doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Medicover si Clinica ProVita.

Primul control ginecologic dupa nastere

Indiferent daca ati nascut normal sau prin cezariana, controlul ginecologic este obligatoriu, cu atat mai mult daca observati ca apar simptome ciudate la nivelul corpului, indiferent de natura lor. In perioada post-partum, femeia trebuie sa fie pregatita pentru a suporta schimbarile care au loc la nivel fizic si psihic. „In mod normal, primul control dupa nastere se realizeaza dupa sase saptamani, acest lucru este general valabil, indiferent de modalitatea de nastere. In cazul in care apar complicatii de orice natura, mama trebuie sa se prezinte imediat la medicul specialist pentru ca orice simptom poate anunta aparitia unei complicatii”, afirma dr. Silviu Istoc.

Ce analize presupune primul control dupa nastere?

Sanii, aparatul reproducator si stadiul de vindecare a inciziilor efectuate in timpul nasterii, daca aceasta s-a realizat prin cezariana, sunt zonele principale pe care medicul le va examina in timpul primului control ginecologic dupa nastere. Examinarea sanilor nu va fi cu mult mai diferita decat cea de rutina, cu exceptia verificarii mameloanelor, un aspect foarte important pentru alaptare.

„Orice femeie dupa sase saptamani de la nastere, trebuie sa mearga la controlul ginecologic. In cadrul acestuia, medicul trebuie sa discute detaliat cu proaspata mama despre starea generala si evolutia ei. Se evalueaza aparatul genital, starea inciziei, dar si sanii. Mucoasa vaginala si colul uterin vor beneficia de o atentie sporita, deoarece vindecarea prea lenta poate fi un pericol pentru sanatate. Realizarea unui test Babes Papanicolau este vital”, spune dr. Silviu Istoc.

Ce afectiuni pot aparea in perioada postpartum?

Infectarea inciziei. Cele mai multe probleme ale inciziei au loc in termen de 10 zile de la nastere. Daca observati roseata neobisnuita in acea zona, durere sau scurgeri anormale, chiar si sangerari, este indicat sa anuntati imediat medicul ginecolog, altfel, pot aparea complicatii.

Infectarea uterului. In mod normal, uterul trebuie sa revina la forma lui initiala, de marimea unui pumn, insa la nivelul acestuia, pot aparea infectii si probleme care necesita tratament special. Sangerarile, durerile abundente si starile de voma sunt semne ale disfunctiilor grave la nivelul uterului.

Ovarele si refacerea lor. Testele si examinarile dupa sarcina sunt foarte importante pentru ca acestea arata stadiul de vindecare sau aparitia unor probleme. La nivelul ovarelor, pot aparea chisturi sau excrescente care pun sanatatea mamei in pericol. De aceea, testul Papanicolau are un rol foarte important.

Sanatatea sanilor. La nivelul sanilor pot aparea mastite, blocaje ale canalelor prin care trece laptele. Simptomele infectiilor la sani pot fi: durere, roseata, febra si necesita tratament de urgenta.

Glanda tiroida. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni variaza, iar problema care poate aparea in perioada postpartum este supradimensionarea tiroidiana, care va deregla intreg organismul si va ingreuna vindecarea femeii. Medicul trebuie sa realizeze teste speciale pentru a controla sanatatea tiroidei.

Depresia postpartum. Pana la 30% dintre femei se confrunta cu depresia in primul an dupa nastere. Aceasta problema se poate manifesta prin stari de anxietate, nervozitate, agitatie, alternarea rapida a starilor, care pot afecta atat proaspata mama, cat si pe nou-nascut.

Dupa cat timp reapare ciclul menstrual?

Prolactina, homonul care sporeste cantitatea de lapte matern, are rolul de a inhiba aparitia ovulatiei, de aceea, in perioada dupa nastere, femeile nu au menstruatie. Aceasta perioada poate varia, nu exista o regula, fiind influentata de faptul ca mama alapteaza sau nu copilul.

„Daca nu alaptati, menstruatia poate sa reapara cel mai devreme dupa 10 saptamani, insa sunt cazuri in care ciclul menstrual apare abia dupa 12 luni de la nastere. Indiferent de perioada de asteptare, nu trebuie sa va faceti griji in privinta aceasta, mai ales daca testele realizate la primul consult dupa nastere au fost bune”, spune dr. Silviu Istoc.

Reluarea vietii sexuale

In perioada post-partum, proaspat mamica este foarte preocupata de cresterea nou-nascutului si de recuperarea sa fizica si psihica. De cele mai multe ori, chiar daca sunt pregatite fizic, femeile nu se simt pregatite psihic sa reia viata sexuala, de aceea nu exista o regula generala.

„Contactul sexual se poate relua numai dupa refacerea cervixului, a epiziotomiei, dar si atunci cand aceasta se simte pregatita din toate punctele de vedere. Putem vorbi de perioada de dupa cele sase saptamani in care se presupune ca femeia se reface, insa aceasta variaza in functie de rapiditatea vindecarii si complicatiile care pot aparea”, explica dr. Silviu Istoc.

Dupa un an corpul este pregatit pentru o noua sarcina

In timpul travaliului si al nasterii, uterul si cervixul sufera modificari importante, de aceea in perioada postpartum este nevoie de o recuperare pentru ca acestea sa se refaca si sa revina la forma normala. Lochia, o scurgere care se elimina dupa nastere, este un semn ca uterul se vindeca, iar cand aceasta devine de culoare alba, vindecarea este aproape de final.

„Teoretic, femeia poate sa ramana insarcinata imediat dupa ce reapare menstruatia, adica dupa vindecarea organului genital. Practic, este foarte important sa se tina cont de faptul ca organismul are nevoie de recuperare, de aceea este indicat ca a doua sarcina sa apara dupa cel putin un an, daca nasterea a fost normala, sau dupa cel putin doi ani, daca s-a realizat prin cezariana”, afirma dr. Silviu Istoc.

Articol aparut in Totuldespremame.ro

Comments are closed