Inamicul numarul 1 al sanatatii intime: Lipsa de informare si frica!

women

Peste jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice si care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se trateaza. Avem de-a face cu o situatie extrem de alarmanta, din moment ce 80% din femei vor ajunge sa aibă fibroame uterine pana la varsta de 50 de ani, peste 5 milioane vor suferi de endometrioza si mai mult de 500.000 de histerectomii vor fi realizate in America in 2016, conform Institutului National de Sanatate.

”Intelegerea conditiilor medicale ginecologice este esentiala pentru ca pacienta sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. Lipsa informatiilor duce la ignorarea simptomelor comune cum ar fi durerea pelviana sau sangerarea puternica, fenomene complet anormale. Frica de necunoscut reprezinta de asemenea o bariera impotriva tratamentului, deoarece pe masura ce boala se agraveaza, pe atat ea devine mai greu de tratat”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Un studiu realizat anul trecut in America a confirmat ca:

-          68% din femei aveau pareri gresite sau preconceptii despre fibroamele uterine si cancer;

-          Mai mult de jumatate dintre femei nu stiau daca fibroamele se retrag de la sine odata cu menopauza ;

-          6 din 10 femei aflate in perioada fertila nu stiu ca fibroamele uterine pot reprezenta o cauza de infertilitate.

”Multe paciente care se prezinta la consultatii in ultima clipa, ingrozite de frica tratamentelor sau de panica creata de medici care le spun ca au cancer sau ca trebuie sa-si scoata uterul, pe baza unor analize incomplete sau neconcludente. Tratamentele au evoluat, iar acum chiar si un fibrom extrem de mare sau endometrioza pot fi tratate fara a se apela la histerectomie la 20 sau 30 de ani, cand femeile doresc sa devina mame”, adauga dr. Istoc.

Pe masura ce statisticile arata ca femeile au inceput sa astepte pana la 30-40 de ani inainte de a ramane insarcinate, astfel de afectiuni lasate netratate pot afecta planurile de cuplu.

”Am intalnit mai multe paciente care efectiv veneau tremurand in cabinet, crezand ca o sa moara, pentru ca medicii au bagat teama in ele. Durerile de burta, sangerarea abundenta si infertilitatea nu mai sunt simptome pe care femeile ar trebui sa le ignore, la fel cum nici a astepta sa vedem evolutia unui fibrom nu mai este o solutia pentru medicina de astazi. Fibroamele trebuie indepartate imediat, pentru ca distrug uterul, pot cauza intreruperi de sarcini si nasteri premature. Insa indepartarea lor nu se va face prin extirparea uterului, pentru ca am intalnit si astfel de cazuri, operatii facute degeaba, femei lasate infertile, dintr-o lipsa de informare”, completeaza dr. Istoc.

Endometrioza este o boala care a ramas un mister si a fost diagnosticata gresit timp de 10 ani pana sa fie descoperita. ”Diagnosticul timpuriu este cea mai buna metoda de preventie pentru endometrioza pentru ca da posibilitatea medicului sa intervina la timp. Este o rusine ca multi ginecologi scapa din vedere aceasa boala de multe ori”, adauga dr. Istoc.

Cresterea nivelului de informare in randul pacientelor

Un diagnostic foarte grav ar trebui intotdeauna confirmat si de un al doilea sau al treilea medic. In momentul realizarii unor proceduri ireversibile, care pot schimba viata pacientei, aceasta ar trebui sa se asigure ca decizia pe care a luat-o este cea mai buna, si nu bazata pe frica indusa de un medic.

”Avem la dispozitie acum multiple metode de tratament moderne, prin care timpii de recuperare au scazut dramatic, iar interventiile sunt minim invazive. Mi-as dori ca pacientele sa nu se mai panicheze de un diagnostic, sa se informeze nu numai pe cont propriu, dar si din mai multe surse medicale si sa nu ramana fixata o solutie care pare inspaimantatoare. Si ar trebui sa constientizeze faptul ca un medic care isi bazeaza discursul pe inductia unei stari de teama este un medic slab, care nu are prea multe argumente in afara de clasicul <<daca nu faci asta vei face cancer>>”, adauga dr. Istoc.

DrIstoc_miniDr. Silviu Istoc, Obstetrica – Ginecologie

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Ob-Gyn in cadrul Departamentului de chirurgie ginecologica minim-invaziva din Spitalul Medicover si realizeaza consultatii si la Clinica Provita. A realizat  operatii laparoscopice incepand cu anul 2008, obtinandu-si atestatul de competenta in laparoscopie ginecologica in anul 2011. Pentru mai multe informatii si programari va puteti face o programare la nr. 021 – 9896 sau la Clinica Provita la 021 – 9432.

Comments are closed