Varicela si sarcina

Varicela in sarcina

Varicela in sarcina

In orice sarcina exista un risc de 3-5 % de aparitie malformatiilor fetale. Acesta este denumit risc de baza. In acest articol vom stabili daca expunerea la varicela poate creste acest risc de malformatii fetale. In orice caz aceste informatii nu pot substitui un consult medical adecvat!!!

 Ce este varicela?

Varsatul de vant denumit si varicela este o infectie virala care de obicei apare in copilarie. Cele mai comune simptome sunt eruptiile care apar in primul rand sub forma de leziuni mici rosii. Aceste leziuni formeaza vezicule care mai apoi se sparg. Eruptia apare in valuri pe parcursul a 3-5 zile. De multe ori eruptia este precedata de febra si dureri musculare. Pneumonia virala poate sa apara in 10-15 % din cazuri.

Este varicela contagioasa?

Da, varicela este inalt contagioasa. O persoana care are varicela este contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana cand se descuameaza si ultimele leziuni ale eruptiei. Daca nu ai avut niciodata varicela exista o probabilitate de 90 la suta sa te infectezi daca ai intrat in contact cu cineva care are deja varicela. Probabilitatea infectiei este direct proportionala cu timpul petrecut in contact cu persoana infectata. Primele simptome vor aparea la 7-21 zile de la expunere.

Ce putem face in cazul unei expuneri

Primul lucru care trebuie facut este un test care se verifice prezenta anticorpilor pentru varicela. Pana la 95 la suta dintre pacientele care nu-si amintesc sa fi avut varicela au deja anticorpi la testul respectiv si sunt in afara oricarui pericol.

Daca testul indica absenta anticorpilor la virusul varicelo-zosterian inseamna ca nu exista imunitate, deci exista riscul de a deveni infectata. In acest caz se poate administra imunoglobulina specifica (Zoster immune globulin – ZIG). Acesta este un produs care contine un nivel ridicat de anticorpi anti-virus varicelo-zosterian.  El scade drastic severitatea infectiei si in anumite cazuri o poate preveni in totalitate. Unii experti sustin faptul ca o eventuala infectie cu virusul varicelo-zosterian este mult mai severa in cazul pacientei insarcinate. De aceea este indicata administrarea serului la pacientele non-imune imediat dupa expunerea la infectie. Acest ser nu mai are niciun efect daca este administrat la mai mult de patru zile de la expunere. Se pare ca acest ser nu cauzeaza malformatii fetale.

Din pacate acest ser nu este disponibil la noi in tara, sunt foarte rare cazurile in care s-a putut procura din centre importante de Boli Infectioase (Institutul Matei Bals, Institutul Victor Babes, etc.). In cazul imposibilitatii procurarii de imunoglobulina specifica, unii autori recomanda administrarea preventiva de Aciclovir.

Sunt insarcinata si am fost expusa unei infectii cu varicela. Am avut varicela in copilarie. Exista vreun risc pentru fat?

Atunci cand o persoana face varicela va dezvolta anticorpi pentru acest virus. Acesti anticorpi rezista mult timp si fac acea persoana imuna la varicela. Persoanele imune nu se vor imbolnavi din nou in cazul unei noi expuneri. Insa trebuie sa te asiguri ca ceea ce ai avut un copilarie a fost varicela si nu altceva.

Am avut varicela cand sarcina mea avea 10 saptamani. Exista vreun risc pentru bebelusul meu?

Majoritatea bebelusilor nascuti dupa o sarcina cu varicela sunt sanatosi. Totusi 1-3 % dintre copii vor avea una sau mai multe malformatii din cauza infectiei.

Virusul varicelo-zosterian traverseaza placenta in 25 la suta din cazuri infectand fatul. Uneori infectia fatului cauzeaza un sindrom care se numeste embriopatia varicelo-zosteriana. Afectarea fatului include cicatrici, probleme oculare, probleme de crestere, subdezvoltarea unui brat sau a unui picior, dimensiuni reduse ale capului, intarziere in dezvoltare fizica sau mentala. Unii bebelusi pot avea una sau mai multe dintre problemele descrise mai sus in timp ce altii nu vor avea absolut nicio problema.

Cel mai mare risc de afectare a fatului exista atunci cand mama contacteaza varicela intre 7-20 de saptamani de sarcina. In primul trimestru riscul aparitiei afectiunilor fetale este intre 0.5 – 1 %, iar cand varicela apare intre 13-20 de saptamani riscul de afectare fetala se pare ca este catre 2%.

Exista vreun test care poate sa-mi spuna daca fatul meu a fost afectat de varicela?

Incepand cu 18 saptamani de sarcina un specialist in medicina Materno-Fetala poate vedea o eventuala afectare a creierului sau ale membrelor cauzata de infectia cu varicela, in cadrul unei investigatii numita ecografie morfologica fetala. Uneori este nevoie de o serie de asemenea investigatii pentru a depista eventuale afectiuni ale fatului. Exista uneori insa afectari ale fatului care nu pot fi depistate nici la aceste ecografii morfologice.

Termenul meu este in trei saptamani si tocmai am fost expusa unei infectii varicela. Exista vreun risc pentru bebelusul meu?

Daca faci varicela cu cinci zile sau mai putin inainte de nastere sau cu una doua zile dupa nastere, exista o probabilitate de 20-25 % ca bebelusul sa faca la randul lui varicela. Daca apare in aceasta perioada, infectia este denumita varicela congenitala. Din pacate in aceasta eventualitate riscul de deces fetal este de pana la 30%, infectia fiind foarte severa. Daca pacienta face varicela cu mai mult de 6 zile inaintea nasterii, copilul poate face o forma mult mai putin severa a infectiei, deoarece o parte din anticorpii dezvoltati de mama sunt deja trecuti de placenta si ii vin in ajutor fatului.

Ce este boala Zoster?

Dupa varicela virusul ramane inactiv la nivelul nervilor din sira spinarii. Daca virusul este activat din nou, cauzeaza boala Zoster. Aceasta ia forma unor vezicule aparute pe portiuni restranse de piele.

Am intrat in contact cu cineva care are boala Zoster. Exista vreun risc pentru bebelusul meu?

Daca ai facut deja varicela ai deja anticorpi pentru acest virus, astfel nu vei mai face infectia si esti in afara oricarui pericol, la fel si bebelusul tau.

Daca nu esti imuna la varicela exista o probabilitate redusa de a face varicela dupa expunerea la boala Zoster. Datorita caracterului limitat al leziunilor din boala Zoster riscul de contaminare pe calea aerului este redus. Infectia poate sa apara totusi dupa contactul direct cu leziunile din boala Zoster. Riscul de aparitie a malformatiilor fetale se pare ca este mai redus in cazul expunerii la boala Zoster fata de expunerea la varicela.

Sunt insarcinata in opt saptamani si tocmai am dezvoltat boala Zoster. Exista vreun pericol pentru copilul meu?

Studii efectuate pe grupe mari de gravide au indicat faptul ca nu exista niciun risc pentru copiii ai caror mame au dezvoltat boala Zoster in timpul sarcinii.

Nu am facut niciodata varicela si tocmai m-am vaccinat. Cat trebuie sa astept pana pot sa fiu insarcinata?

Producatorul vaccinului recomanda o pauza de trei luni din momentul vaccinarii pana la conceperea unei sarcini. Unele persoane pot sa aiba o eruptie in urma vaccinarii. In cazul aparitiei eruptiei exista posibilitatea de a infecta si alte persoane.

Academia Americana de Pediatrie recomanda pacientelor sa astepte cel putin o luna din momentul vaccinarii pana la conceperea unei sarcini. Exista rapoarte ce evidentiaza copii fara malformatii din sarcini concepute la 1 luna sau mai putin de la vaccinare.

Sunt insarcinata in sase saptamani si tocmai ce mi-am facut din greseala vaccinul pentru varicela. Va avea vreun efect negativ asupra sarcinii?

Compania care produce vaccinul are un registru cu toate femeile insarcinate care au primit din greseala vaccinul in timpul sarcinii. Dupa 789 de cazuri nu au fost raportate malformatii fetale datorate vaccinarii.

Alaptez si tocmai ce am facut varicela. Este nevoie sa opresc alaptarea?

Nu. Virusul varicelo-zosterian nu a fost identificat in laptele matern. Mai mult, laptele matern poate sa contina anticorpi care protejeaza bebelusul de varicela. Din cauza faptului ca varicela este inalt contagioasa trebuie sa luati legatura imediat cu pediatrul pentru informa despre aparitia bolii in timpul alaptarii. Prevenirea contactului direct dintre bebelus si eruptie scade foarte mult probabilitatea transmiterii la nou nascut.

Pot face vaccinul pentru varicela daca alaptez?

Da. Virusul varicelo-zosterian nu a fost identificat in laptele matern.

Sunt imuna la varicela insa partenerul meu tocmai a facut infectia. Exista vreun risc pentru copil?

Multiple studii au evidentiat faptul ca nu exista nicio legatura intre infectia paterna si infectia fetala atita timp cit mama are imunitate.

Comments are closed