Chirurgia minim invaziva este un concept chirurgical revolutionar, folosit la scara larga in tarile dezvoltate. Acest concept isi propune realizarea unor operatii complexe ce pana nu demult necesitau incizii abdominale largi, insa fara taieturi. In practica ginecologica, cele mai folosite metode sunt laparoscopia si histeroscopia.
Laparoscopia reprezinta procedura prin care structurile intraabdominale pot fi vizualizate cu ajutorul unui telescop subtire dotat cu o sursa de lumina introdus in abdomen printr-o incizie minima (1 cm), sub anestezie. Nu a trecut timp de la aparitia acestei inovatii pana cand medicii au realizat nu numai ca pot privi in interiorul abdomenului, dar pot folosi instrumente lungi si subtiri introduse prin incizii la fel de mici pentru a realiza diverse tipuri de operatii fara a fi nevoie de o taietura care se vindeca in saptamani daca nu luni de zile. Pacientul se trezea din anestezie cu operatia efectuata si fara taietura pe abdomen, iar de cele mai multe ori se externa a doua zi. Asfel a aparut chirurgia laparoscopica, denumita colocvial si “chirurgie prin gaura cheii”, reprezentand un moment de cotitura in istoria chirurgiei.
Histeroscopia este una dintre cele mai potrivite metode de investigare si diagnosticare a bolilor cavitatii uterine. Presupune foarte putine riscuri si depisteaza/trateaza nenumarate afectiuni: polipi, septuri, sinechii, fibroame, infertilitate. Histeroscopia reprezinta vizualizarea cavitatii uterine (interiorul uterului) cu ajutorul unei camere video miniaturale introduse prin colul uterin. Anumite instrumente pot fi introduse pe langa aceasta camera pentru a putea efectua diverse interventii.
Pana si chirurgia sanului incepe sa se supuna regulilor chirurgiei minim-invazive. Daca exista un nodul ce trebuie operat, nu se mai practica incizii largi si mutilante. In schimb se pot face incizii ascunse in areola, sau in santul submamar, sau chiar in axila, prin care se pot scoate nodulii fara rezultate inestetice.