Monitorizarea sau urmarirea sarcinii incepe cu prima vizita medicala programata si efectuata dupa instalarea amenoreei, adica intarzierea menstruatiei. Sarcina este o stare fiziologica normala, in cele mai multe dintre cazuri dorita de catre viitorii parinti. Chiar daca toate etapele ei se deruleaza fara vreo interventie externa fie ca este monitorizata sau nu, pentru a beneficia de actualul nivel de cunostinte medicale (care pot fi necesare si pot veni in orice moment in ajutorul mamei sau a copilului) este obligatorie monitorizarea ei.
Sarcina este o perioada unica in viata unei femei. Modificarile prin care trece organismul viioarei mame in timpul sarcinii reprezinta felul in care natura o pregateste de nastere. Vizitele prenatale in sarcinile fara probleme deosebite, sunt lunare in primele doua trimestre (pana in saptamana 28), apoi la doua saptamani, iar dupa 36 de saptamani, se impune control medical saptamanal. Vizitele prenatale regulate ajuta la urmarirea starii tale de sanatate precum si monitorizeaza dezvoltarea corespunzatoare a fatului. In plus, pe parcursul sarcinii gravida va discuta in permanenta cu medicul obstetrician pentru a intelege schimbarile prin care trece organismul ei (un studiu recent arata ca gravidele anxioase dau nastere frecvent unor nou nascuti cu scor Apgar mai scazut la nastere).
Prima consultatie este sentiala pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama sau fatul este consultatia in care se diagnosticheaza sarcina. Aceasta cuprinde anamneza, furnizarea datelor personale ale gravidei si ale partenerului, date privind antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice si antecedente personale patologice. Consultatia cuprinde de asemenea, un examen obstetrical si un examen clinic general cu masurarea greutatii, a inaltimii, a tensiunii arteriale si a pulsului.
Pe parcursul sarcinii sunt monitorizate bataile cordului fetal si sunt cautate eventualele semne de diagnostic precoce pentru anomalii cromozomiale (Sindromul Down, Trisomia 18 si 13). In acelasi timp se vor depista si situatiile de incompatibilitate Rh si cazurile de diabet. Examenul echografic se va face de mai multe ori in perioada de monitorizare a sarcinii. Acesta poate oferi o serie de amanunte despre evolutia anatomica a fatului si va furniza inclusiv mult asteptata informatie despre sexul viitorului copil.
Medicul ginecolog va oferi gravidei posibilitatea de a intelege schimbarile prin care trece organismul sau si o va ajuta sa se pregateasca in vederea nasterii. In anumite situatii si mai ales pentru gravidele care vor naste pentru prima data )primipare) frecventarea unui curs prenatal poate fi indicata, mai ales ca acesta va aduce si primele informatii necesare pentru ingrijirea nou nascutului.
Prezentarea la cabinetul gonecologic pentru diagnosticarea sarcinii si pentru urmatoarele controale periodice este o atitudine responsabila pe care orice femeie care este pe cale sa dea nastere unei noi vieti trebuie sa si-o asume.