Histerectomia laparoscopica

O operatie cu multiple avantaje, insa foarte rar efectuata

 

laparoscopie

Pana acum cativa ani, histerectomia insemna o interventie chirurgicala de cateva ore, trei sau patru zile petrecute in spital, si o perioada de recuperare de 4-6 saptamani. In ultimul deceniu insa a devenit din ce in ce mai accesibila o alternativa la interventia clasica, si anume histerectomia laparoscopica. Efectuata dupa principiile chirurgiei minim invazive, aceasta procedura reduce durata interventiei, durata spitalizarii si a perioadei de recuperare, precum si rata complicatiilor, reprezentand un progres major in chirurgia ginecologica.

Histerectomia laparoscopica foloseste cateva instrumente foarte subtiri si o camera video tubulara pentru a indeparta uterul. Spre deosebire de procedura clasica, nu exista incizii la nivelul abdomenului. Camera si instrumentele sunt introduse prin puncte de acces de 5-10 mm de la nivelul abdomenului. Imagini ale organelor interne sunt transmise catre un monitor, chirurgul operand cu ajutorul instrumentelor subtiri si scotand uterul prin aceleasi puncte de acces.

Aceasta interventie minim invaziva ofera multiple avantaje pacientelor fata de histerectomia abdominala clasica. In locul unei interventii de 2 ore si a unei perioade de spitalizare indelungate, chirurgia laparoscopica necesita de multe ori doar o zi de internare; in majoritatea cazurilor timpul operator este de  o ora, iar pacienta se externeaza a doua zi. Pierderea de sange este aproape nula, iar rata complicatiilor este redusa. Durerea este minima – pacientele necesita doar un medicament non-narcotic comun ( ibuprofen, paracetamol ), spre deosebire de multiplele analgezice morfinice folosite post interventia clasica. Toti acesti factori duc la o recuperare mai rapida; majoritatea pacientelor se pot intoarce la locul de munca in 2-3 zile, desi concediul medical standard este de 7 zile. Deoarece punctele de acces sunt subtiri, la fel si cicatricile vor fi minime.

histerectomie laparoscopica

Totusi, in ciuda multiplelor avantaje enumerate mai sus, la ora actuala doar 15% dintre histerectomii sunt laparoscopice. Unul dintre motive este faptul ca un numar relativ restrans de chirurgi ginecologi sunt instruiti in aceasta tehnica; astfel, o pacienta careia nu i se ofera interventia laparoscopica poate nici sa nu stie ca exista o alternativa la histerectomia clasica. Daca medicul dumneavoastra recomanda histerectomia si nu aduce in discutie optiunea laparoscopica, puteti cere informatii sau o trimitere catre un chirurg ginecolog format pentru acest tip de interventii.

In unele cazuri, chirurgul poate incepe procedura pe cale laparoscopica insa poate constata in timpul interventiei faptul ca anumite conditii locale impun deschiderea pacientei. Aceste episoade reprezinta totusi o raritate (sub 3% din cazuri). Chiar in cazul unor aderente pelvine extinse, un laparoscopist cu experienta poate realiza o disectie fina si poate duce la bun sfarsit operatia. Intrebati-va medicul despre rata de conversie ( anume procentul de histerectomii laparoscopice ce au necesitat conversia la histerectomie clasica ). Cu cat experienta este mai mare, cu atat rata de conversie este mai mica.

Pe langa histerectomie, multe alte interventii chirurgicale ginecologice pot fi efectuate pe cale laparoscopica, inclusiv tratamentul chisturilor ovariene, tumorilor pelvice, fibroamelor, endometrioza, prolapsul uterin, sarcina extrauterina, etc.

 

DrIstoc_mini

Dr. Silviu Istoc, Obstetrica – Ginecologie

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Ob-Gyn in cadrul Departamentului de chirurgie ginecologica minim-invaziva din Spitalul Medicover. A realizat  operatii laparoscopice incepand cu anul 2008, obtinandu-si atestatul de competenta in laparoscopie ginecologica in anul 2011. Pentru mai multe informatii despre aceasta procedura sau alte interventii, va puteti face o programare la nr. 021 – 9896

Comments are closed