Sarcina extrauterina (ectopica) reprezinta implantarea anormala a oului fecundat, in afara cavitatii uterine. Aproximativ una din 100 de sarcini este extrauterina (numita si ectopica), ceea ce inseamna ca embrionul se dezvolta in afara uterului. De cele mai multe ori se dezvolta in trompele uterine. Din nefericire, o astfel de sarcina nu poate duce la un nou nascut viu, putand pune in peicol chiar viata pacientei.
Riscul major de sanatate al unei sarcini extrauterine este o ruptura ce poate duce la hemoragie interna. Inaintea secolului 19, rata mortalitatii de la sarcinile extrauterine depasea 50%. La sfarsitul secolului 19, rata mortaltitatii a scazut la 5% datorita interventiilor chirurgicale. Statisticile arata ca, prin progresele actuale in detectarea timpurie a sarcinii extrauterine, rata mortalitatii a scazut la mai putin de 5 din 10.000. Rata de supravietuire de la sarcinile extrauterine este in crestere desi numarul cazurilor cresc si ele. Motivul major pentru care exista un final nefericit se datoreaza persoanelor care intarzie sa mearga la medic.
Factori de risc
Exista anumiti factori ce faciliteaza aparitia sarcinii ectopice, totusi trebuie retinut ca ea poate sa apara chiar la paciente ce nu au niciun astfel de factor:
- istoric de boli cu transmitere sexuala
- folosirea steriletului
- parteneri sexuali multipli
- endometrioza
- fumatul
- sarcina obtinuta dupa stimulare ovariana
- avorturi anterioare
Semne si Simptome
Pentru a vedea daca este vorba sau nu despre o sarcina extrauterina atunci ar trebui sa va programati la medic din momentul in care ati constatat sarcina (prin intarzierea menstruatiei sau test de sarcina pozitiv). Acesta va face o ecografie transvaginala care va constata locul implantarii sarcinii. Daca totusi sarcina inainteaza si nu ajungeti la medic, este posibil sa apara unul dintre urmatoarele semne si simptome:
- durere abdominala sau pelvina
- sangerare vaginala usoara
- durere la contactul sexual
- durere la nivelul umerilor
- senzatie de lesin, ameteala
Diagnosticul se pune de catre medic in urma unor ecografii, eventual a unor dozari Bhcg in dinamica. Cu cat apelati mai devreme la medic cu atat mai mari sansele de a trata aceasta afectiune fara a pierde trompa uterina!
In mod ideal, medicul va face o ecografie la inceputul sarcinii. Daca Bhcg este peste 1500 UI/l iar ecografia transvaginala nu evidentiaza un sac gestational intrauterin, atunci cel mai probabil avem de-a face cu o sarcina extrauterina. Examenele complementare se fac pentru a intari diagnosticul si pentru a alege cea mai potrivita cale de tratament
Tratament
Optiunile de tratament pentru sarcinile extrauterine includ tratament medicamentos, laparoscopie sau laparotomie. Selectia acestor optiuni este individualizata, in functie de pacienta si de stadiul la care s-a ajuns. Unele sarcini extrauterine se vor rezolva de la sine fara a fi nevoie de vreo interventie, in timp ce altele vor avea nevoie de o operatie urgenta datorita hemoragiei ce pune in pericol viata. Cu toate acestea, datorita riscului de ruptura si ale potentialelor consecinte dezastruoase, majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu acest tip de sarcina sunt tratate cu medicamente sau cu o operatie.
Daca sarcina ectopica a fost depistata devreme si nu a aparut nicio complicatie, cel mai potrivit ar fi un tratament medicamentos cu compusi citostatici ce vor opri sarcina in evolutie, urmand ca ea sa fie absorbita de catre organism, trompa uterina fiind pastrata si de cele mai multe ori pastrandu-se permeabilitatea ei. Acest tratament are cea mai buna rata de succes daca este folosit la debutul sarcinii. Daca este dat pentru sarcina ectopica avansata, cel mai probabil nu va da rezultate.
Daca sarcina este avansata, dar nu rupta, atunci cea mai buna optiune ar fi efectuarea unei laparoscopii cu scoaterea sarcinii, insa cu pastrarea trompei. Aceasta este o interventie de finete, care necesita experienta, insa cu sanse bune de a pastra trompa uterina permeabila. Uneori sarcina nu poate fi scoasa fara trompa uterina, atunci fiind nevoie de scoaterea trompei in totalitate.
Daca sarcina ectopica este rupta, atunci situatia devine dramatica, deoarece este pusa in pericol viata mamei. Daca hemoragia interna nu este masiva, inca se mai poate incerca tratamentul laparoscopic. Daca hemoragia interna este masiva si pacienta se afla in stare de soc, atunci trebuie facuta operatia clasica cat mai rapid.