Operata in timp ce era insarcinata, a nascut un baietel perfect sanatos!

woman-358779_960_720

Statistic vorbind, fibromul uterin apare frecvent la paciente cu varste cuprinse intre 35-40 de ani, in proportie de 25%, crescand spre 40% in cazul celor trecute de pragul de 40 de ani. De aceea, varsta optima pentru a da nastere unui copil se recomanda a fi in intervalul  20-25 de ani, intrucat dupa 30 de ani scade rata de fertilitate si pot sa apara complicatii ginecologice, precum fibromul uterin. Dar viata bate filmul de cele mai multe ori, chiar si in cazul in care apar simultan un fibrom gigant si un copil. Cine castiga? Va invitam sa regasiti verdictul in urma ultimului caz rezolvat cu succes de medicul ginecolog Dr. Silviu Istoc.

Un copil nu este o optiune, este o alegere de a respecta dreptul la viata. Pacienta in cauza a descoperit faptul ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 saptamani dupa ce a ramas insacinata, iar in urma consulturilor ginecologice, cele doua opinii medicale anterioare au luat in calcul intreruperea sarcinii, efectuarea operatiei de indepartare a fibromului uterin si apoi o noua incercare a femeii de a avea un copil.

„Stiam ca am fibrom uterin, insa mic, de patru centrimetri. In septembrie, cand am aflat ca sunt insarcinata am efectuat o ecografie, sarcina era intrauterina, insa fibromul crescuse rapid si avea deja 12 cm. Se triplase, iar eu era insarcinata in patru saptamani. Primii doi medici pe care i-am consultat mi-au sugerat ca cea mai buna solutie ar fi sa fac un avort, iar eu am vrut sa mai aflu o parere. Cautand pe internet am gasit site-ul domnului dr. Istoc si mergand la dumnealui a fost singurul care a propus o interventie chirurgicala curajoasa, ce viza salvarea uterului si a sarcinii. Fiind primul copil, nu luam in calcul sa renunt la sarcina. Daca nu l-as fi cunoscut, astazi baietelul meu perfect sanatos nu s-ar mai fi aflat in viata”, declara proaspata mamica a carei identitate doreste sa ramana anonima.

Fibroamele uterine apar de multe ori in cazul femeilor aflate la varsta fertila, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbari majore in viata si comportamentul femeilor cu aceasta afectiune. Si mai dramatic este atunci cand sarcina apare concomitent cu o tumora uterina giganta, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnata la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate tesuturi din organism, de aceea operatiile pe uter in sarcina sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regula evitate. Insa uneori, beneficiile contrabalanseaza riscurile, si in cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„Este una din cele mai impresionante interventii realizate personal, indepartarea unui fibrom gigant, in prezenta unei sarcini de 8 saptamani. Pacienta a ajuns la mine dupa ce mai multi medici i-au spus ca sansele de pastrare a sarcinii sunt zero si doar avortul este solutia. A fost una dintre cele mai dificile interventii de pana acum, operatie in urma careia fibromul a fost indepartat fara sa fie afectata sarcina. Aspectul cel mai fericit este acela ca pacienta este acum mamica unui baietel perfect sanatos, nascut prin cezariana, fapt ce pentru multi medici reprezinta un miracol, privind la imaginile RMN de la inceputul sarcinii ce aratau embrionul de 2 cm infruntand tumora de 18 cm.. Tehnologia in domeniul medical salveaza cu adevarat vieti, laolalta cu o echipa medicala determinata sa depaseasca orice obstacol in dorinta de a rezolva cazuri cu adevarat dificile. Nimic nu ar fi fost posibil fara sprijinul colegilor mei, carora le multumesc”, povesteste Dr. Silviu Istoc.

Urmare operatiei de indepartare a fibromului uterin sarcina a decurs corect, absolut fara niciun eveniment,  incadrandu-se in 39 de saptamani.

”Domnul doctor este extraordinar. Clar tehnica chirugicala este de apreciat, insa ceea ce apreciez foarte mult la dumnealui este ca a vrut sa gaseasca o solutie si nu a mers pe calea clasica, cea mai usoara.” declara zambind pacienta.

O alta poveste de succes este data de indepartarea laparoscopica a unui fibrom uterin in cazul unei paciente de 36 de ani ce a presupus reconstructia uterului. Miracolul s-a produs cand, la doi ani dupa operatie, pacienta revine in cabinetul domnului dr Istoc pentru confirmarea sarcinii, dand nastere ulterior unui copil perfect sanatos.

dr IstocDr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica Provita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Comments are closed