6 metode prin care sa-ti pastrezi sanatatea zonei intime

asff

Am putea crede ca stim totul despre sanatatea zonei intime, despre cum sa o ingrijim si sa o protejam de factorii nocivi, dar de cele mai multe ori ne inselam. Pe langa dusurile vaginale si omiterea controlului ginecologic anual, exista multe alte conceptii gresite comune despre ceea ce ar trebui sa faci pentru a mentine sanatatea genitala.

Mentinerea sanatatii organelor genitale este un lucru foarte important pentru toate femeile. Asta nu inseamna ca trebuie sa eviti toate produsele de ingrijire de pe piata, doar ca de multe ori, nu facem cele mai bune alegeri in ceea ce priveste protejarea sanatatii genitale. Din fericire, exista o multime de lucruri simple, fara durere, pe care le poti face pentru a fi sanatoasa.

Dr. Silviu Istoc (www.dristoc.ro), medic primar obsetrica si ginecologie la Spitalul Medicover si Clinica ProVita, detaliaza care sunt cele mai eficiente metode prin care sa iti pastrezi sanatatea zonei intime.

Ai grija la alimentatie pentru a mentine sanatatea zonei intime

O dieta sanatoasa nu functioneaza numai in cazul unei siluete de invidiat, ci este un factor important pentru sanatatea zonei intime. Alimentele care sunt bune pentru inima, creier, muschi au beneficii, de asemenea, si pentru zona genitala. Asigura-te ca mananci alimente sanatoase, precum grasimi bune, carbohidrati buni, multe fructe si legume, dar, in acelasi timp, evita alimentele procesate si deserturile mult prea dulci.

„Femeile care sunt predispuse la infectii vaginale ar trebui sa consume zilnic iaurt, deoarece contine bacterii benefice. Acest aliment poate ajuta la mentinerea pH-ului vaginal si a florei intestinale sanatoase si, de asemenea, previne aparitia afectiunilor la nivelul genital“, spune specialistul.

Protejeaza-te de bolile cu transmitere sexuala!

Bolile cu transmitere sexuala pot afecta organele reproductive si au un impact negativ asupra fertilitatii. Utilizarea prezervativului reprezinta o bariera impotriva acestor probleme de sanatate. In plus, sunt recomandate vizitele regulate la medicul ginecolog. Bolile cu transmitere sexuala pot duce la leziuni vaginale grave, infectii care implica secretii incomode, senzatia de mancarime, dar si multe alte tulburari genitale. Unele pot deveni foarte grave daca nu sunt tratate la timp, necesita spitalizare in cele din urma sau pot provoca cicatrici permanente la nivelul trompelor uterine.

Aeriseste zona

Purtarea lenjeriei intime din bumbac pe timp de zi si eliminarea acesteia pe timp de noapte – toate acestea previn aparitia infectiilor genitale. De asemenea, asigura-te ca lenjeria intima este uscata tot timpul, schimb-o rapid dupa exercitiile fizice si inot, astfel incat sa nu permiti prea mult timp ca umezeala sa favorizeze aparitia si inmultirea bacteriilor nocive.

Evita curatarea exagerata

Zona vaginala are proprietatea de a se curata singura, astfel incat nu trebuie sa insisti prea mult cu curatarea in aceasta parte. Dusurile externe sunt intotdeauna bune, dar dusurile interioare nu sunt recomandate, deoarece pot perturba mediul natural al vaginului si apar infectii vaginale. Este recomandat sa folosesti un sapun care este scazut in coloranti si parfumuri pentru curatarea zonei exterioare a vaginului, fara a te concentra si pe interior.

Miscarea ajuta

Exercitiile Kegel sunt foarte bune ca sa-ti pastrezi sanatatea zonei intime. Sunt benefice pentru femeile aflate la orice varsta, mai ales inainte de perioada de a ramane insarcinate, dar si in timpul si dupa sarcina. Kegel ajuta la intarirea muschilor pelvieni si scade riscul de incontinenta si prolaps pelvian. Miscarea fizica este indicata in fiecare zi, cel putin jumatate de ora, pentru o sanatate generala buna, dar mai ales pentru prevenirea afectiunilor intime.

Indeparteaza inteligent pilozitatile

Desi este o varianta mai costisitoare, ceara este mult mai indicata decat clasicul aparat de indepartare a parului nedorit. Chiar daca este o alternativa mai rapida si mai convenabila, aparatul de ras indeparteaza doar parul de la suprafata, ceea ce inseamna ca acesta va reaparea foarte repede. Prin taierea continua a parului, se stimuleaza, de fapt, cresterea sa, ceea ce poate duce, de asemenea, la iritare pentru cele cu pielea sensibila. Dupa epilarea cu ceara, va incepe imediat sa se slabeasca foliculul de par, avand ca rezultat cresterea mai lenta, mai subtire si mai rara. Epilarea cu ceara este, de asemenea, o metoda mai sigura, deoarece te ajuta sa eviti riscurile de taieturi, fire de par incarnate, dar si arsura sau senzatia de mancarime.

Comments are closed