Imunitate pentru gravide

12063357_975235479186496_4869502952398204670_nIn timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scazuta deoarece trebuie sa fie mai putin “agresiv” pentru a nu respinge noul organism gazduit. Tot din acelasi motiv, racelile sau gripa in timpul sarcinii dureaza in general de trei ori mai mult decat in mod obisnuit.

Atentie: o eventuala gripa contactata in timpul sarcinii determina mult mai frecvent complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcina cu pneumonie  virala se soldeaza cu avort spontan, nas…tere prematura, moarte fetala in utero sau cu deces neonatal precoce, de aceea, mai ales in timpul sarcinii este mai bine sa previi decat sa tratezi.

Ce este recomandat gravidei?

O dieta echilibrata, bazata in special pe fructe si pe legume proaspete, iar in sezonul rece, vitamine, luate insa numai cu acordul medicului specialist. La fel de importante sunt odihna suficienta, evitarea pe cat posibil a stresului, exercitiile fizice regulate (adecvate pentru perioada sarcinii), respectarea masurilor de igiena (in special spalarea frecventa a mainilor), evitarea locurilor aglomerate, a persoanelor ce prezinta simptome ale bolii, a fumului de tigara si vaccinarea impotriva virusurilor (in special a celui gripal, iarna).

Dupa nastere, timp de sase-opt saptamani, mamica se afla in perioada de lauzie, o etapa fiziologica de refacere a intregului organism la parametrii initiali dinainte de sarcina. Acum, ea este mai vulnerabila in fata agentilor infectiosi, de aceea cea mai sigura masura este moderarea sau chiar interzicerea vizitelor numeroase, la spital si in primele zile acasa cu bebelusul.

Comments are closed