Fibromul uterin în sarcină poate fi tratat. Dr. Silviu Istoc povesteşte cazurile de succes

ftytry

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrica şi Ginecologie. Singura opţiune de operare a fibromului ce nu putea fi ţinut sub control medicamentos era operaţia de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter, sau miomectomia deschisă, adică extirparea fibromului după incizia largă a abdomenului. Dar ce se întâmplă atunci când fibromul uterin apare înainte de obţinerea unei sarcini? Odată cu posibilitatea de operare laparoscopica, uterul  nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar şansele unei sarcini viitoare rămân intacte. Uneori, operaţia poate fi realizată chiar şi la femeile însărcinate.

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care ştia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însărcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin şi apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Urmarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin în sarcină a decurs corect, absolut fără niciun eveniment,  ajungând la termen ”, explica dr. Silviu Istoc.

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţă şi în comportamentul femeilor cu această afecţiune. Şi mai dramatic este atunci când sarcina apare concomitent cu o tumoră uterină gigantă, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnată la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate ţesuturi din organism, de aceea operaţiile pe uter în sarcina sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regulă evitate. Însă uneori, beneficiile contrabalansează riscurile, şi în cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„În multe dintre cazuri pacientele nu prezintă simptome şi atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare depăşită, anemice, după ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul, dar şi posibilitatea unei vieţi normale şi a şansei de a fi mama. Mai mult decât atât există anumite studii care demonstrează că fibromul uterin ar putea fi o cauză a infertilităţii, pentru că poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, făcând puţin probabil succesul de fertilizare în vitro, dar şi deoarece creşte considerabil riscul de avort spontan”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim menstruaţia abundentă, durerea la menstruaţie, sângerările între cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, naşterea prematură, avortul spontan. Din cauza sângerărilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Deşi diagnosticarea se poate realiza printr-o simplă ecografie şi un examen clinic manual, foarte multe femei aşteaptă până la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt creşte necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Ce trebuie să ştiţi despre operaţia laparoscopică a fibromului uterin

Operaţia este una dintre cele mai dificile operaţii laparoscopice din punct de vedere tehnic. Intervenţia are loc sub anestezie totală şi de multe ori durează mai mult de două ore. Pacienta va trebui să nu mai mănânce încă de cu o seară înainte, pentru că tubul digestiv să aibă conţinut minim şi să nu încurce expunerea uterului.

Spre deosebire de operaţia de miomectomie clasică, laparoscopia face posibilă o recuperare foarte rapidă, externarea făcându-se în 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei datorită menţinerii uterului, recuperării rapide şi în special a posibilităţii de a avea copii.

„Pentru a nu mai ajunge în astfel de situaţii critice, femeile ar trebui să înveţe să meargă la un control de specialitate la fiecare an. Sunt fibroame care evoluează foarte rapid şi sunt fibroame care chiar şi în câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore şi poate ajuta la menţinerea sănătăţii atât fizice, cât şi psihice”, adăugă Dr. Istoc.

Supranumit şi doctorul care salvează vieţile nenăscute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invaziva şi la Clinica ProViţa. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoşi; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenţii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile. Mai multe detalii, poţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed