Cistita si cauzele recidivei

cistita1

Cistita este o inflamație a vezicii urinare cauzată de bacterii care populează colonul și în 80% din cazuri este Escherichia coli. Alte bacterii mai pot fi Staphylococcus epidermidis (9%) și Streptococcus faecalis (3%), sau a altor germeni aerobi din flora fecală precum: Proteus, Klebsiella, Serratia, Enterobacter și Pseudomonas.

Simptomatologia este caracterizata de dureri suprapubiene, lombare joase, usturime la urinare, senzație imperioasă de urinare și in cantități mici, sânge în urină, sau urina tulbure și puternic mirositoare, febră mică. Netratată la timp, această infecție poate deveni o problemă serioasă de sănătate în cazul în care se extinde la rinichi.

Uneori chiar și tratată la timp aceasta infecție poate recidiva. Cauzele recidivei sunt multiple, ele țin de igienă, de stilul de viață dar si de factorii corelați cu imunitatea pacientei.

Astfel, igiena intima necorespunzătoare, folosirea spray-urilor, deodorantelor ce conțin parfum sau alte produse cosmetice în zona genitală, irita uretra și vezica urinară. Sunt femei care din lipsă de timp simt nevoia să urineze, dar întârzie folosirea toaletei. De asemenea, este indicat ștergerea dinspre față spre spate după scaun și apoi spălarea zonei. Acest lucru împiedică pătrunderea bacteriilor din zona anală să se răspândească în vagin și uretră. După actul sexual se recomandă golirea vezicii urinare cât mai curând și preferarea dușului în defavoarea băilor lungi în cadă.

Investigațiile necesare depistării inflamației vezicii urinare

Dacă simptomele indică o cistită, este necesar să luați imediat legătura cu doctorul. După o discuție pe baza simptomatologiei și a istoricului medical, doctorul vă va recomanda anumite investigații, astfel:

  1. Analizele la urină. Dacă doctorul va suspecta o infecție a vezicii urinare, vă va cere o mostră de urină pentru a identifica în cadrul unui laborator, bacteria care a cauzat infecția (urocultura), sau daca există sânge sau puroi în urină. Daca se identifică bacteria, atunci se va face antibiograma pentru a identifica antibioticul care se va administra.
  2. Citoscopia. Inspectarea vezicii urinare cu un cistoscop – un tub subțire cu lumină și o cameră atașată, care poate fi inserată prin uretra în vezică. Această investigație ar putea ajuta în stabilirea diagnosticului, precum și prelevarea unei mostre de țesut (biopsie) pentru analizele de laborator. Acest test nu este necesar dacă pacienta prezinta prima data in viață simptomatologia de cistită.
  3. Testele imagistice. De obicei aceste teste sunt necesare doar în cazul în care nu se găsește nicio infecție. De exemplu o radiografie sau o ecografie ar putea exclude alte cauze posibile ale inflamației vezicii urinare, cum ar fi o tumora sau o anomalie anatomică.

Tratamentul cistitei și recomandări ce țin de modul de viață

În general, cistita cauzată de o infecție bacteriană este tratată cu antibiotice. Pentru o infecție primară, simptomatologia se va ameliora încă din prima sau a doua zi de administrare a antibioticului. Însă este recomandat ca antibioticele să fie luate 3 pana la 7 zile, in funcție de severitatea infecției si să nu se întrerupă schema de tratament indicată de medic, dacă pacienta are senzația ca se simte mai bine. Acest fapt va cauza rezistența la antibiotice iar daca în timp cistita va recidiva, este posibil ca antibioticele care si-au făcut efectul prima data sa nu mai fie eficiente, fiind necesar administrarea de antibiotice mai concentrate.

O infecție recurentă va avea o schema de tratament cu antibiotice mai îndelungată, iar o  infecție dobândita într-un mediu spitalicesc va fi mult mai greu de tratat deoarece bacteriile care se găsesc in spitale sunt rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. În acest caz poate fi nevoie de o combinație de mai multe tipuri de antibiotice.

Cistita este dureroasă, însă pentru a ușura simptomatologia și disconfortul este indicat să va hidratați cu minim 2 litri de apa pe zi, să evitați cafeaua alcoolul băuturile răcoritoare ce conțin cofeina, sucurile de citrice și alimentele picante. Aceste elemente pot irita vezica urinara și agrava nevoia frecventa și imperioasa de a urina. Pentru ameliorarea durerii și a disconfortului puteți să aplicați o sticlă cu apa caldă pe abdomen.

Comments are closed