Ce analize şi investigaţii sunt necesare înainte de a rămâne însărcinată

femeie_10939800

Peste 90% dintre românce nu obişnuiesc să îşi facă analizele înainte de a rămâne însărcinate, spun medicii Spitalului Elias din Bucureşti. Însă efectuarea analizelor înainte de conceperea unui copil este esenţială pentru că foarte multe sarcini nu supravieţuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evoluţie sau se produce avortul spontan.

Mai mult decât atât prima şi a opta săptămână sunt cruciale pentru dezvoltarea ulterioară a embrionului, fătul putând fi foarte uşor afectat din cauza unui stil de viaţă total necorespunzător sau prin administrarea medicamentelor nepotrivite.

“Un regim de viaţă sănătos este cheia succesului pentru o sarcină fără probleme. De asemenea, dacă viitoarea mămica are grijă de ea şi de tot ceea ce o înconjoară, sarcina va decurge fără probleme şi va ajuta fetusul să se dezvolte bine. Este însă foarte important că viitoarele mămici să ştie că o vizită la medicul ginecologreprezintă un pas la fel de important pentru sănătatea ei şi a viitorului bebeluş precum concepţia în sine. Astfel, femeile trebuie să îşi facă un set de analize cu doua- trei luni înainte de concepţie.”, spune Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În urma unui consult preconceptional se stabileşte un set de analize care poate fi diferit de la o pacientă la alta, în funcţie de factorii genetici sau istoricul familial. Printre cele mai importante analize care trebuie efectuate înainte de a rămâne însărcinată se numără:

Hemoleucograma

“Este o analiză care presupune măsurarea numărului de globule roşii din sânge, a numărului de globule albe din sânge, a cantităţii totale de hemoglobină din sânge sau a numărului de trombocite. Rezultatele pot reflecta probleme privind volumul sângelui sau eventuale pierderi de sânge, anemii. De asemenea, hemoleucograma poate indica disfuncţionalităţi în producerea ciclului de viaţă şi rata distrugerii celulelor de sânge, precum şi infecţii acute sau cronice ori alergii”, adaugă Dr. Silviu Istoc.

Grupa sanguina şi Rh

Această analiză este importantă pentru depistarea incompatibilităţilor de tip ABO şi Rh şi trebuie realizată la ambii parteneri. În caz de incompatibilitate de tip Rh, pot apărea complicaţii care ar putea conduce la pierderea sarcinii. În cazul în care mama are grupa 0 şi/sau RH -, automat soţul va determina grupa de sânge şi Rh-ul.

Teste pentru depistarea toxoplasmozei

Testele pentru depistarea toxoplasmozei, un parazit periculos contactat din fecalele de pisică, sunt extrem de importante pentru viitoarea gravidă. Prezenţa parazitului da anomalii cerebrale, oculare şi hepatice fătului, dar poate duce şi la pierderea sarcinii.

Testare HIV

“Un număr tot mai mare de femei infectate HIV rămân insarcintae, iar din păcate bebeluşii lor sunt expuşi infecţiei atât în uter, în timpul naşterii cât şi în timpul alăptării. În absenţa oricărei intervenţii, riscul transmiterii infecţiei HIV de la mamă la fătul sau este de 15-30% pentru femeile care nu alăptează. Procentele cresc la 20-45% pentru copiii alimentaţi natural. Se recomandă alimentaţia artificială în locul celei naturale atunci când aceasta este acceptabilă, fezabila, sigură şi poate fi susţinută din punct de vedere material.”, explica Dr. Silviu Istoc.

Sumar de urină

Această analiză de rutină în sarcina, va fi repetată de minim 2 ori până la naşterea fătului. Se urmăreşte cantitatea de glucoză (pentru prevenirea diabetului gestational) şi alţi indicatori care pot rezulta dintr-o infecţie urinara severă sau afecţiuni renale. Urina se recoltează în recipiente speciale pentru a se evita eventualele erori. Urina proaspăt emisă este limpede şi transparentă.

Analize de biochimie

Analiza biochimică a sângelui este o metodă de analiză a nivelurilor glicemiei, a balanţei hidro-electrolitice şi a funcţiei renale.

Glicemia reprezintă cantitatea de glucoză din sânge – glucoza este un tip de zahăr ce asigură energia celulelor organismului.

Electroliţii menţin balanta hidrică a organismului şi menţin funcţiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contracţia muşchilor şi activitatea creierului.

Testarea pentru gonoree

Această infecţie gonococica contractata pe perioada sarcinii poate determina infecţii neonatale. În cazul în care avem rezultate la testul de secreţie ce sugerează o infecţie gonococica, pacienta ar trebui să facă teste speciale.

Examinare pelvină

Această examinare este necesară pentru depistarea chisturilor, a inflamaţiilor ovarelor sau altor anomalii uterine.

Examen de secreţie a florei vaginale, întrucât anumite afecţiuni depistate în acest fel nu pot fi tratate în timpul sarcinii.

Testul Babeş-Papanicolau

Acest test se efectuează pentru depistarea afecţiunilor (pre)canceroase de la nivelul colului uterin.

Control stomatologic: se tratează eventualele carii.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă. Mai multe detalii poţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook.

Comments are closed