Progesteronul in sarcina. Iata nivelul necesar pentru fiecare perioada!

rubelola-sarcina-consult-medical

Sarcina inseamna motiv de bucurie pentru intreaga familie, insa aduce cu ea, de asemenea, griji si disconfort. Dorinta de a avea un copil sanatos va face confuza si indecisa cu privire la alegerile pe care trebuie sa le faceti. Un motiv de ingrijorare ar putea fi legat de forma de suplimente de progesteronnecesare in sarcina.

Sunteti insarcinata sau intentionati sa fiti? Doriti sa cunoasteti care sunt lunile cruciale in dezvoltarea fatului? Cunoasteti fluctuatiile hormonale si cum pot afecta sarcina?

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie ne spune totul despre importantaprogesteronului in sarcina si nivelurile necesare in fiecare perioada a acesteia.

Progesteronul in sarcina

Progesteronul este unul dintre cei mai importanti hormoni care joaca un rol major in corpul femeii insarcinate. Este numit hormonul de sarcina tocmai din acest motiv. Progesteronul este un hormon feminin, care se produce in timpul sarcinii si nu numai.

Hormonul progesteron ajuta la pregatirea mucoasei uterului, de asemenea, cunoscuta sub numele de endometru. Ea pregateste uterul pentru a primi ovulul atunci cand este fecundat.

Ce trebuie sa stiti despre progesteron

Atunci cand sunteti insarcinata, nivelul de progesteron din corpul va fi de zece ori mai mare decat al unei femei care nu este insarcinata. Iata cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le stiti inainte de a incepe calcularea sau verificarea nivelului de progesteron din corp:

  • Nivelurile de progesteron se schimba, de obicei, de la o zi la alta.
  • Uneori, acelasi test de progesteron realizat la un laborator poate da rezultate diferite decat cel facut la un alt laborator.
  • Dupa masa, nivelul de progesteron poate scadea cu peste 50%. Prin urmare, ar trebui ca testele sa fie intotdeauna efectuate dimineata, inainte de a manca.
  • Atunci cand sunteti gravida, nivelul de progesteron ar trebui sa fie cel putin intr-un interval de la 10 pana la 12 ng/ml. Aceasta va asigura ca sarcina progreseaza bine. Un nivel ideal pentru progesteron, in timpul sarciniieste intre 16 si 18 ng/ml.

Nivelurile de progesteron necesare in sarcina

1.  Saptamanile 1-2 de sarcina

In timpul primelor doua saptamani de sarcina, nu sunteti practic inca gravida.Este momentul in care corpul se pregateste pentru ziua cea mare. In acest stadiu, ovarele vor produce o cantitate foarte mica de progesteron. Nivelurile pot fi la fel de mici ca 0,1-1,5 ng/ml.

2. Saptamanile 3-4 de sarcina

Odata ce are loc ovulatia,ovarele vor incepe productia de progesteron.Nivelul de progesteron din corp va incepe sa creasca pana la mai mult de 2 ng/ml. La inceputul acestei perioade, nivelul de progesteron va incepe sa creasca cu aproximativ 1-3 ng/ml la fiecare 1-2 zile. Progresul va continua pana cand nivelul de progesteron va ajunge la 10-29 ng/ml.

3. Saptamanile 5-6 de sarcina

Pana in acest moment, medicul ar putea verifica daca nivelul de progesteron poate ajunge pana la 6-10 ng/ml, ceea ce este un indiciu ca sarcina merge bine.In acest stadiu, nivelul de progesteron in timpul sarcinii va ajuta la stimularea cresterii vaselor de sange in uter. Aceasta va contribui la mentinerea placntei sanatoase si sa functioneze bine, astfel incat sa poata oferi hrana copilului.

Este, de asemenea, momentul in care corpul va experimenta ceea ce este in mod obisnuit cunoscut sub numele de stralucire a sarcinii. Se intampla atunci cand vasele de sange vor incepe sa creasca pe toate partile corpului. Uneori, cu toate acestea, este posibil sa apara roseata, mancarimi sau eruptii cutanate, din aceasta cauza.

4. Saptamanile 7-14 de sarcina

In aceste saptamani, placenta va incepe sa produca mai mult progesteron.Nivelul de progesteron poate ramane stabil sau, uneori, poate incepe sa se reduca.Odata cu a 10 saptamana de sarcina, nivelul de progesteron va incepe sa creasca din nou, pana la 15-60 ng/ml.

Cu cat va creste nivelul de progesteron, cu atat va ajuta mai mult sa se relaxeze si va netezi muschii in uter. Acest lucru va ajuta la marirea spatiului pentru copilul si, de asemenea, va preveni contractiile uterine.Ca efect secundar, ati putea experimenta, de asemenea, arsuri la stomac, constipatie, hemoroizi sau indigestie.

Tabletele de progesteron in timpul sarcinii

Nu este indicat sa utilizatifara recomandare comprimate de progesteron in timpul sarcinii. Astfel, nu exista nicio linie directoare oficiala pentru doza adecvata a tabletei in timpul sarcinii. Trebuie sa luati legatura medicul specialist pentru a sti care este doza necesara in timpul sarcinii.

Studiile arata ca fetii mamelor care au luat suplimente de progesteron au sanse reduse de malformatii congenitale si alte tulburari de dezvoltare la copii in primii 4 ani de viata. Desi exista multe femei care ar luasuplimentele orale de progeteron, nu este o alegere care sa apartina pacientei.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.rosi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed