Nu confunda simptomele sindromului premenstrual cu cele de sarcina

Primele simptome ale sarcinii apar in perioade diferite si sunt experimentate diferit de fiecare femeie. Cu toate acestea, exista mai intai cateva semne ale sarcinii care se pot manifesta inainte chiar de intarzierea menstruatiei. Daca esti tipul nerabdator, afla din acest articol care sunt cele mai frecvente semne timpurii ale sarcinii. Deja ai experimentat cateva? Poate ca este timpul sa mergi la farmacie pentru a lua un test de sarcina sau pentru a programa o intalnire cu medicul ginecolog.
Dr. Silviu Istoc, sef sectie obstretica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, iti prezinta care sunt semnele la care trebuie sa fii atenta, in incercarea de a nu confunda semnele timpurii ale sarcinii cu sindromul premenstrual.

 
Sani durerosi
„Sanii pot fi extrem de durerosi chiar la o saptamana sau doua dupa conceptie. Corpul produce atat de mult estrogen si progesteron la inceputul sarcinii incat glandele mamare incep deja sa creasca. Aceasta crestere a hormonilor din corp determina sanii sa retina mai multe lichide si sa se simta sensibili la atingere, senzatie de durere sau sensibilitate ca cea normala a sindromului premenstrual”, explica dr. Silviu Istoc.
Crampe abdominale si dureri de spate
Multe femei gasesc aceste simptome timpurii comune ale sarcinii ca fiind simptome ale sindromului premenstrual. De fapt, aceste senzatii sunt cauzate de modificari hormonale si de cresterea in volum a uterului. Cand vine vorba de crampe abdominale, acest semn de sarcina este de fapt declansat de implantare – cand oul fertilizat se ataseaza la peretele uterin. Uterul se poate extinde putin acum (de aici crampele) pentru a se pregati pentru extinderea sa masiva in urmatoarele noua luni.
Sangerarea cauzata de implantare
Daca observi ca „menstruatia” pare mai scurta sau diferita de cea obisnuita, poate fi un semn de sarcina. Cand ovulul fertilizat se implanteaza in mucoasa moale a uterului, la aproximativ sase pana la 12 zile dupa conceptie, s-ar putea sa apara sangerari vaginale care nu sunt cantitative si care nu dureaza atat de mult ca o menstruatie normala. Acest lucru este inofensiv, dar daca banuiesti ca poti fi insarcinata, anunta medicul daca experimentezi acest simptom.
In primul trimestru de sarcina, orice sangerare ar trebui sa fie evaluata de catre medic pentru a diagnostica un posibil avort spontan, o sarcina ectopica sau anumite tipuri de infectii. Sangerarea datorata implantarii este un fel de diagnostic de excludere.
Oboseala
„In primele cateva saptamani, corpul depune un efort consistent non stop pentru a sustine sarcina, iar oboseala este un raspuns normal. Progesteronul suplimentar produs dupa conceptie determina cresterea temperaturii bazale a corpului, ceea ce, la randul sau, contribuie la o lipsa de energie, in timp ce inima pompeaza si mai repede, deoarece trebuie sa furnizeze oxigen suplimentar uterului; si asta te poate face sa te simti extenuata si obosita”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Ce ar trebui sa faci daca experimentezi aceste stari de lipsa a energiei? “Ia din timp vitamine prenatale, adopta o dieta sanatoasa, bea o cantitate mare de fluide pentru a mentine tensiunea arteriala la niveluri normale si odihneste-te cand poti”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Inchiderea la culoare a areolelor
Sanii tai arata putin diferit in aceste zile? Hormonii de sarcina afecteaza, de asemenea, activitatea melanocitelor sau a celulelor din mameloane responsabile pentru culoarea lor. Femeile mai inchise la culoare nu pot observa acest lucru decat mai tarziu in timpul sarcinii – in jur de 10 saptamani ale sarcinii.
Greata
In timp ce greata de dimineata afecteaza pana la 85% din femeile insarcinate – probabil ca nu va aparea timp de cateva saptamani, unele femei pot resimtii senzatia de greata mai subtila, in special greata de miscare, ca simptom timpuriu al unei sarcini.
Aceasta senzatie poate incepe la aproximativ doua saptamani dupa conceptie.

„Progesteronul provoaca multe incetiniri ale organismului. Aceasta include procesele digestive, uneori avand ca rezultat constipatie sau indigestie. Din moment ce stomacul nu se goleste cat de repede se intampla in mod normal, crede ca consumam prea mult si vrea sa ne opreascaintr-un fel – fie in intestin, fie in gura. Greata este, de asemenea, legata de gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon care poate fi detectat in sangele sau urina mamei, chiar inainte de o menstruatie intarziata. Cu cat este mai mare nivelul de HCG (ca si in cazul gemenilor), cu atat viitoarea mama se va simtii mai rau”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Daca te lupti cu senzatia de greata, ghimbirul si lamaia pot fi linistitoare. Adreseaza-te medicului si cere informatii despre suplimentele speciale de vitamina B6 care pot atenua greata.
Balonare
Nu poti intra in acei blugi mulati? Nivelele de progesteron crescute incetinesc sistemul digestiv si pot face burtica sa se simta mai umflata decat de obicei. Acest lucru se intampla si in timpul sindromului premenstrua, dar balonarea se opreste atunci cand apare menstruatia, determinand scaderea nivelului de progesteron. Daca balonarea nu dispare si menstruatia nu isi face aparitia, incepe sa urmaresti ca liniuta testului de sarcina sa devina roz.
Urinare frecventa
S-ar putea sa credezi ca urinarea frecventa vine mai tarziu, cand bebelusul apasa pe vezica urinara, dar o crestere a pauzelor de toaleta incepe uneori mai devreme. Nu numai ca uterul care se umfla poate exercita o presiune asupra vezicii, dar fluxul de sange suplimentar catre rinichi (care incepe imediat dupa conceptie) ii determina, de asemenea, sa produca mai multa urina. Nu exista multe de facut in legatura cu aceasta, daca urinarea frecventa nu este insotita de arsuri, urgente sau alte semne de infectie.
Exista destule semne timpurii ce pot anunta o sarcina chiar inainte ca menstruatia sa intarzie. Desigur, acestea pot fi confundate foarte usor cu sindromul premenstrual, tocmai din acest motiv este important sa astepti menstruatia si, daca aceasta nu apare, sa iti informezi medicul.
Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este sef de sectie Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.
Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.
Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Comments are closed