Iata cum sezonul rece iti schimba starea de spirit in sarcina!

pregnant-woman-with-flu_1163-1518

Se estimeaza ca 5% dintre femei sufera de o tulburare afectiva sezoniera (SAD), un tip de depresie care se instaleaza in zilele mai scurte de iarna si dureaza pana primavara.

Schimbarea starii de spirit in cazul femeilor insarcinate este declansata de micsorarea zilelor din timpul lunilor de iarna si poate fi inrautatita de temperaturile scazute si de lumina slaba a soarelui. In multe dintre cazuri, apar simptome precum depresie, pierderea interesului chiar si pentru activitati placute, oboseala. Persoanele cu astfel de simptome dorm si mananca mai mult, spre deosebire de persoanele cu depresie majora care tind sa aiba dificultati de somn si nu au apetit”, afirma dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Sarcina si tulburarea afectiva sezoniera

Un mic studiu efectuat pe 19 femei insarcinate cu depresie a constatat ca cele evaluate in zilele in care a existat mai putina lumina naturala (cum ar fi zilele de iarna) au avut simptome severe, in timp ce cele evaluate intr-o zi lunga de vara au avut doar simptome usoare.

Dar pentru femeile care nu se confrunta deja cu depresie prenatala, cercetarea nu sugereaza ca sarcina este un factor de risc pentru dezvoltarea SAD. Sarcina poate declansa depresia, dar sezonul rece poate inrautati si mai mult starea de spirit”, spune specialistul.

Ce cauzeaza SAD?

Desi pare intuitiv ca zilele mai intunecate ar putea duce la stari mai proaste, specialistii cred ca apar schimbari in momentul producerii melatoninei, un hormon produs noaptea, care semnaleaza corpului ca este timpul sa dormi.

Potrivit acestei ipoteze, oamenii continua sa produca melatonina pana mai tarziu in diminetile de iarna, pentru ca soarele rasare mai tarziu, facandu-i sa se simta obositi atunci cand ar trebui sa se trezeasca.

Cum se trateaza SAD?

Terapia cu lumina implica sedinte in fata unei surse speciale de lumina puternica intre 30 de minute si doua ore, la scurt timp dupa trezire. Pentru persoanele care au o astfel de criza seara, o sesiune rapida in fata unei surse luminoase la apus ar putea ajuta, de asemenea.

Cu toate ca majoritatea pacientilor obtin o modificare a starii dupa terapia cu lumina, un studiu recent realizat de Rohan si colegii sai a sugerat ca terapia comportamentala cognitiva (CBT) ar putea avea un beneficiu mai durabil. Dintre cei 177 de participanti la studiu, 89 au primit o cutie de lumina timp de sase saptamani, iar alte 88 au primit sase saptamani de CBT pentru a invata noi moduri de a gandi si a actiona in timpul iernii. Cele doua grupe au avut rate similare de recurenta  iarna urmatoare, dar pana in a doua iarna dupa tratament, doar 27% din grupul CBT au avut un alt moment de SAD, comparativ cu 46% din grupul care a folosit terapia cu lumina.

Nu exista nici un motiv ca femeile insarcinate care se confrunta cu depresie sezoniera sa nu fie eligibile pentru terapie cu lumina sau CBT. Cu toate acestea, se observa ca in perioada postpartum femeile care alapteaza nu ar trebui sa se expuna in fata cutiei de lumina, deoarece lumina puternica ar putea afecta ochii nou-nascutului.

Vestea buna este ca, in cele mai multe cazuri, depresia asociata cu sezonul de iarna este tratabila.

Daca intampinati simptome de depresie in timpul sarcinii, este important sa va informati medicul ginecolog.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

 

 

Comments are closed