In timpul sarcinii este trebuie sa fii extrem de atenta la tot ce se intampla cu corpul tau, pentru bunastarea bebelusului, dar si a ta. Afla care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor si cum ar trebui sa tratezi aceasta problema, mai ales in timpul sarcinii.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vase de sange umflate, in regiunea rectala. Ei difera de obicei in marime, de la dimensiunea unui bob de mazare la cea a unui strugure bine dezvoltat si se pot dezvolta in interiorul rectului sau pot patrunde in anus. Hemoroizii pot cauza mancarimi si discomfort, dar si dureri. Exista si cazuri in care sunt semnalate sangerari rectale.
De ce sunt hemoroizii mai intalniti in timpul sarcinii?
Sarcina te face mult mai predispusa la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tau care creste exercita presiune asupra venelor din regiunea pelviana si asupra venei cave inferioare, o vena importanta de pe partea dreapta a corpului care primeste sange de la membrele inferioare. Acest lucru poate incetini intoarcerea sangelui din jumatatea inferioara a corpului, ceea ce duce la cresterea presiunii la venele de sub uter si cauzeaza dilatarea si umflarea acestora.
Constipatia, alta problema des intalnita in timpul sarcinii, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru ca tu tinzi sa te incordezi atunci cand mergi la baie, iar incordarea duce la aparitia hemoroizilor.
In plus, cresterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxeaza peretii venelor tale, dandu-le voie sa se umfle mult mai usor. Progesteronul contribuie si la aparitia constipatiei, prin incetinirea tractului tau intestinal.
Cum eviti aparitia hemoroizilor
Evita sa devii constipata. Mananca mese bogate in fibre, cum ar fi: cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele, bea multa apa si fa sport, atat cat te sfatuieste medical tau.
Nu astepta atunci cand trebuie sa mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru ca vei pune presiune pe zona rectala.
Fa exercitii Kegel. Aceste exercitii cresc circulatia in zona rectala si intaresc muschii din jurul anusului, reducand riscul aparitiei hemoroizilor.
Nu sta prea mult pe scaun. Daca ai un job care presupune sa stai la birou, ridica-te in fiecare ora si fa cateva exercitii de intindere, timp de 10 minute. Atunci cand esti acasa, stai sau dormi intotdeauna pe partea stanga a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale si pentru a creste volumul de sange care se intoarce de la jumatatea inferioara a corpului.
Cand ar trebui sa apelezi la un specialist?
Daca experimentezi durere sau sangerari, nu ezita sa ceri sfatul medicului imediat. In unele cazuri va fi nevoie chiar sa apelezi la o operatie de micsorare a hemoroizilor, dar este doar o operatie minora.
In orice caz, atunci cand simti ca ceva este in neregula cu corpul tau, nu amana sa apelezi la sfatul unui specialist.