Fertilitatea este influentata de temperatura? Afla care este legatura!

Pregnant woman lying resting on grass in summer day

Studiile au demonstrat ca spermatozoizii nu pot sa supravietuiasca la temperaturi ridicate, astfel incat expunerea prelungita la caldura daunateaza productivitatii si calitatii acestora. Numarul spermatozoizilor a crescut cu 491% la 5 din 11 barbati cu probleme de fertilitate la cateva luni dupa evitarea expunerii la temperaturi ridicate.

Intelegerea modului in care schimbarile climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importanta. Incertitudinea este agravata intrucat consecintele oricarei schimbari de temperatura sunt necunoscute, inclusiv cum ar putea fi afectata ceva atat de fundamental ca fertilitatea umana”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Legatura dintre temperatura si fertilitate

Incalzirea globala ar putea afecta in mod direct fertilitatea in doua moduri-cheie.

In primul rand, vremea fierbinte ar putea afecta comportamentul sexual. Prin urmare, activitatea sexuala este mult mai dificila la temperaturi ridicate.

In al doilea rand, temperatura ar putea influenta negativ factorii de sanatate ai reproducerii, cum ar fi calitatea spermei si menstruatia. Exista cateva studii experimentale destul de convingatoare asupra mamiferelor care sustin aceasta posibilitate.

Zilele fierbinti si sansele de conceptie

Ne concentram asupra efectelor zilelor fierbinti, pe care le definim ca zile in care temperatura zilnica medie este peste 27 de grade C. Constatarea principala este ca zilele fierbinti duc la o reducere a ratei natalitatii de la 8 pana la 10 luni mai tarziu. Dimensiunea efectului este cea mai mare la noua luni: in medie, fiecare zi fierbinte reduce doza de nastere noua luni mai tarziu cu 0,4%. Este important, de asemenea, faptul ca datele arata ca aerul conditionat a jucat un rol major in minimizarea impactului pe care zilele fierbinti il reprezinta pentru fertilitate.

Studiul realizat analizeaza, de asemenea, daca declinul initial al ratelor natalitatii este compensat de o crestere in urmatoarele luni. Datele arata doar o revenire partiala (32%) a ratei natalitatii in cele trei luni de la declinul initial, posibil datorita efectelor persistente ale sanatatii, constrangerilor de munca sau scaderii naturale a sanatatii reproductive din cauza varstei. Acest lucru sugereaza ca aceste socuri ar putea reduce numarul de copii pe care o femeie il poate avea pe parcursul vietii sale de reproducere.

In timp ce comportamentul sexual ar putea fi cu siguranta influentat de vremea fierbinte, exista cateva dovezi care sugereaza ca sanatatea reproductiva este deosebit de vulnerabila. In cazul in care povestea era doar despre temperaturile care faceau activitatea sexuala incomoda, atunci am vedea doar o scadere a nasterilor cateva luni mai tarziu. In schimb, descoperim ca ratele de natalitate scad, de asemenea, 10 luni mai tarziu, sugerand ca zilele fierbinti au efecte de durata asupra sanatatii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a verifica definitiv aceasta ipoteza.

Riscuri si influente

Nu exista nicio indoiala ca productia de sperma este dependenta de temperatura. Scrotul este conceput in mod natural pentru a tine testiculele departe de corp, iar venele care transporta sange departe de testicule inapoi in organism, ajuta la mentinerea lor la temperatura corpului.

Mai multe studii experimentale au aratat ca aceste cresteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la barbatii fertili reduc atat productia de sperma, cat si calitatea sa.

Doar cateva studii privind efectele expunerii la caldura ocupationala asupra fertilitatii masculine s-au efectuat, insa, din examinarea acestora, s-ar parea ca expunerea la caldura reprezinta un factor de risc semnificativ pentru infertilitatea masculina, ceea ce poate duce la o conceptie intarziata.

De asemenea, dereglarile menstruatiei in cazul femeilor reprezinta consecinte ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin impreuna cu probleme de fertilitate feminina, iar riscul poate fi crescut daca nu se iau masuri. Igiena precara, pastrarea zonei curate si aerisite sunt factori importanti pentru sanatatea genitala a femeii, de care trebuie sa tina cont in special pe perioada de vara, cand vremea este foarte calda”, spune specialistul.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed