Inca din anii `90, anticonceptionalele au devenit cel mai popular mijloc de evitare a unei posibile sarcine si una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie. Dar asocierea dintre estrogen si un risc crescut de cancer la san a dus la o dezbatere continua cu privire la efectele pilulelor contraceptive in dezvoltarea cancerului la san. Afla ce legatura exista intre cancerul la san si anticonceptionale!
Pentru cele mai multe femei, in special pentru cele tinere, specialistii spun ca beneficiile anticonceptionalelor depasesc de cele mai multe ori riscurile, insa sunt cazuri in care apar probleme in organism de la primele pastile. Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie (www.dristoc.ro), ne spune care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca orice femeie care doreste sa ia anticonceptionale si daca exista o legatura intre cancerul la san si anticonceptionale!
Exista o legatura intre cancerul la san si anticonceptionale?
Studiile care au examinat utilizarea contraceptivelor orale ca un factor de risc pentru cancerul la san au adus in prim-plan rezultate contradictorii. Unii cercetatori cred ca acest lucru ar putea fi din cauza faptului ca nivelul de hormoni din anticonceptionale s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce reprezinta un risc mai mare de a dezvolta cancerul la san.
Cercetatorii scandinavi au observat o crestere a cancerului la san intr-un grup de femei care au luat anticonceptionale multi ani, fara oprire. Utilizarea pe o perioada mai lunga a pilulelor contraceptive s-a dovedit ca a crescut riscul de dezvoltare a cancerului.
Cum ne influenteaza problemele ereditare
Un studiu publicat in Journal of American Medical Association arata ca femeile cu un istoric familial in care a fost prezent cancerul la san au sanse de 11 ori mai mari de a face cancer la san, in cazul in care s-au luat vreodata anticonceptionale. De accea, este indicat sa se discute foarte deschis cu medicul ginecolog inainte de a incepe tratamentul cu anticonceptionale.
„Femeile cu un istoric familial de cancer la san legat de mutatii ale genelor BRCA ar trebui sa se informeze foarte bine si sa fie precaute inainte de a lua pilule contraceptive. Familiile cu risc crescut de cancer la san, care sunt purtatoare de modificari in aceste gene, pot creste si mai mult riscul de cancer la san, prin luarea de anticonceptionale”, explica dr. Silviu Istoc.
Riscul variaza in functie de varsta
In conformitate cu cele mai recente cercetari, varsta influenteaza foarte mult legatura dintre cancerul la san si anticonceptionale. Un studiu realizat pe mai mult de 100.000 de femei sugereaza ca riscul crescut de cancer la san asociat cu pilulele contraceptive este mai mare in randul femeilor mai in varsta. De asemenea, riscul de cancer mamar a fost mai mare in randul femeilor cu varsta de peste 45 de ani, care au utilizat contraceptive orale.
Expertii avertizeaza ca multe dintre femei au prezentat un risc mai mare de a face cancer la san in urma folosirii anticonceptionalelor care contineau doze mai mari de hormoni. De aceea, in prezent, dozele mai mici de hormoni din pilulele contraceptive sunt create pentru a reduce acest risc.