Endometrioza: ce se intampla de fapt in organism?

things-to-know-about-endometriosis-1140x762

Endometrioza este, de obicei, o boala de lunga durata, o boala cronica, care poate fi suspectata pe baza modelului de simptome ale femeii si, uneori, in timpul unui control fizic, insa diagnosticul definitiv este dat, de obicei, in urma interventiei chirurgicale, cea mai frecventa fiind cea laparoscopica.

Unele femei nu au simptome sau probleme vizibile. Altele au simptome usoare pana la severe sau chiar infertilitate brusca. Nu exista nici o modalitate de a prezice daca endometrioza se va agrava, se va imbunatati sau va ramane in acelasi stadiu pana la menopauza.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica ginecologie ne spune ce se intampla in corpul unei femei in cazul endometriozei si care sunt problemele create de aceasta afectiune.

Modificarile create de endometrioza

In cazul acestei afectiuni, tipul de tesut aflat de-a lungul uterului este in crestere in afara acestuia. Aceste palcuri de tesut, numite implanturi, pot creste pe ovare, pe trompele uterine, pe peretele exterior al uterului, pe intestine sau pe alte organe din abdomen.

Cu fiecare ciclu menstrual, implanturile cresc si mai mult, din cauza sangerarilor mucoasei uterine care trec prin acestea. Acesta este motivul pentru care durerea creata de endometrioza poate incepe cu un disconfort usor cu cateva zile inainte de perioada menstruala si apoi, de obicei, dispare in momentul in care se incheie perioada. Dar, in cazul in care un implant creste intr-o zona sensibila, acesta poate provoca dureri constante sau durere in timpul anumitor activitati, cum ar contact sexual, exercitii fizice sau miscari intestinale.

Consecintele endometriozei asupra aparatului genital

Probleme de infertilitate. Intre 20% si 40% dintre femeile care sunt infertile au endometrioza (unele au mai mult de o posibila cauza de infertilitate) Cercetarile nu au evidentiat pe deplin cum endometrioza cauzeaza infertilitate, insa explicatia ar fi ca tesutul cicatricial creat la nivelul implanturilor provoaca schimbarea functiei si formei ovarelor, trompelor uterine sau a uterului.

Implanturile endometriale pot schimba structurile chimice si hormonale in fluidul care inconjoara organele din cavitatea abdominala, lichidul peritoneal. Acest lucru poate modifica ciclul menstrual sau poate preveni conceptia si formarea unei sarcini.

Afectiuni ale ovarelor. O complicatie frecventa a endometriozei este dezvoltarea unui chist pe unul dintre ovare. Aceasta excrescenta este numita endometriom ovarian sau chist endometrial. Endometriomele pot fi foarte mici, apeoximativ 1 mm sau destul de mari, aproximativ 8 cm ca diametru. Simptomele unui chist ovarian pot fi identice cu cele ale endometriozei. De asemenea, riscul de cancer ovarian este mai mare la femeile care au endometrioza. Acest tip de cancer ovarian este cel mai frecvent observate la femeile cu varsta de peste 60 de ani.

Riscul de endometrioza este mai mare in cazul in care:

  • Sunteti intre pubertate si menopauza (in jur de 50 de ani). Dupa ce nivelul de estrogen scade la menopauza, riscul dispare.
  • Mama sau sora are sau a avut endometrioza. Acest risc pare sa fie transmis de catre mama.
  • Ciclurile menstruale sunt mai scurte de 28 de zile.
  • Fluxul menstrual este mai mare de 7 zile.
  • Ati inceput menstruatia inainte de varsta de 12 ani.
  • Nu aveti nici o sarcina.
  • Uterul, colul uterin sau vaginul au o forma anormala care blocheaza sau incetineste fluxul menstrual.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed