Ce poate sa-ti spuna ginecologul dupa examenul pelvin

Fie ca este vorba de primul control ginecologic, fie ca este vorba de examenul pelvin anual, ca femei simtim acea reticenta de a ne expune partile intime, cu atat mai mult cu cat doctorul obstetrician este… barbat!

Teama de a nu fi judecate, complexele si chiar ideea dezgolirii trupului inhiba ideea programarii unui control. Insa de cele mai multe ori, cele 20 de minute petrecute in cabinet pot fi esentiale pentru sanatatea viitoare a sistemului nostru reproducator. Odata inteles faptul ca specialistul este acolo sa ne ajute, poate fi debutul unei bune colaborari de durata.

„Stiu ca uneori examenul pelvin este considerat a fi rusinos pentru anumite femei, insa trebuie privit doar ca o procedura necesara din punct de vedere medical si nu ca o procedura creata pentru a va face sa va simtiti rusinata”, declara domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie

Daca va intrebati cum se procedeaza, ei bine, nu este ceva complicat: totul consta intr-un examen fizic complet al organelor pelvine feminine. In urma testului, se vor putea afla dimensiunea si pozitia vaginului, a uterului, cervixului, a trompelor uterine si a ovarelor.

Principalul motiv pentru care este efectuat este din punctul de vedere al medicinei preventive si ajuta la diagnosticarea din timp a cancerului, infectiilor, a bolilor cu transmitere sexuala, dar si a altor probleme de ordin genital.

Pentru examinare, veti fi rugata sa va intindeti pe spate pe masa de examinare in pozitie ginecologica. Cel mai important lucru in acest moment este sa va relaxati. Concentrati-va asupra relaxarii musculaturii si inspirati usor pe nas si expirati pe gura. Cu cat sunteti mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda. Un dilatator va fi inserat cu grija in vagin, acesta fiind utilizat pentru vizualizarea colului uterin. Atunci cand examinatorul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Veti putea resimti o senzatie de presiune sau chiar o crampa. Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla sau intr-un recipient si trimise la laborator pentru examinare.

Dar iata ce altceva mai poti afla cand iti faci examenul pelvin

Afli ce este in neregula cu viata ta sexuala

Te-ai fi gandit ca vaginul uscat este consecinta fluctuatiilor de estrogen? Sau ca aspectul unui vagin sanatos este de culoare rozalie si ca orice nuanta alb-galbuie indica o afectiune? Desigur, cand te-ai confruntat prima oara cu o simpla candida, primul impuls a fost sa mergi la farmacie, doar-doar sa scapi mai repede de neplacuta problema. Insa tratarea necorespunzatoare a candidei albicans poate duce chiar la cazuri de infertilitate.

Un ginecolog poate recunoaste indicii ce-ti pot influenta sanatatea vaginala toata viata

De exemplu, muschii se pot slabi pana in punctul in care se poate vorbi de incontinenta urinara, care provoaca un disconfort femeii in cazuri de tuse, stranut sau orice alta activitate ce pune presiune pe vezica urinara.

Iti poate spune daca in caz de candida aceasta a disparut complet

70% dintre femei incearca sa isi administreze singure pastile, fie ca au auzit ca tratamentul a functionat la prietena lor, fie sub imboldul reclamelor cu marketing agresiv. Poate ca femeia stie tot, insa nu si daca acea candida a disparut complet din vagin. Rezulta astfel infectii vaginale, vaginite bacteriene care nu mai raspuns la tratament cu OTC-uri. De aceea, pararea unui medic specialist este impetuos necesara, precum si administrarea unui tratament conform anomaliilor observate.

Boli cu incidenta scazuta sau rare

Da, vei putea sti daca suferi de vreo boala necunoscuta. Pe principiul eliminarii tuturor variantelor de afectiuni genitale, bifam si aici imporanta efectuarii examenului pelvin. Au fost cazuri in care, o pacienta, desi efectuase o operatie de histerectomie, nu a mai efectuat controlul periodic din motivul ca nu l-a mai considerat necesar, timp de 20 de ani. Desi nimeni nu s-ar fi gandit, pacienta a dezvoltat cancer si acesta a fost descoperit in stadiul 4. Medicul specialist va avea grija sa verifice aparitia posibilelor melanoame, modificari pre-canceroase ale structurii pielii, dar si aparitia unor polipi sau tumori benigne.

Poate ca esti acel caz din 3000 de persoane

Este mai bine sa afli despre anumite anomalii pentru a avea mai bine grija de tine, decat sa actionezi impotriva naturii lor. Te-ai gandit vreodata ca in interiorul vaginului tau s-ar putea ascunde un secret? Ciudata ascunzatoare, ai spune! Da, sunt cazuri in care aparatul reproducator alege sa se dezvolte altfel decat in mod normal. Specialistii in domeniu recomanda sa fim constienti de diferitele descoperiri anatomice asimptomatice si sa nu asteptam ca acestea sa devina o problema. Putem vorbi aici chiar despre uter marit sau micsorarea vezicii urinare.

Prin urmare, un singur lucru nu iti va spune medicul ginecolog la examenul pelvin: ce trebuie sa intrebi tu. Asa ca ia-ti inima in dinti si vorbeste deschis despre probleme ce te framanta, chiar si despre istoricul bolilor tale pentru a ajunge impreuna la un diagnostic cat mai corect.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina sa de Facebook.

Articolul a aparut prima data pe Andreearaicu.ro

Comments are closed