Cat de comune sunt afectiunile inflamatorii pelvine?
In fiecare an, mai mult de 50% dintre femei experimenteaza simptome ale unei afectiuni inflamatorii pelvine. Ca urmare, mai mult de 100.000 de femei devin infertile in fiecare an. In plus, o mare parte din sarcinile extrauterine, care au loc in fiecare an, pot fi legate de aceste afectiuni.
„Boala inflamatorie pelvina este o infectie a organelor genitale feminine, una dintre cele mai grave complicatii ale unei boli cu transmitere sexuala la femei. Aceasta poate duce la leziuni ireversibile la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine sau a altor parti ale sistemului reproductiv feminin si este principala cauza de infertilitate la femei”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.
Rata de infectare este mai mare in randul adolescentilor, dr. Silviu Istoc ne spune de ce apar aceste afectiuni si ce pot cauza la nivelul sanatatii genitale a unei femei.
Cum apar afectiunile inflamatorii pelvine?
In mod normal, colul uterin impiedica bacteriile care intra in vagin de la raspandirea la nivelul organelor interne de reproducere. In cazul in care colul uterin este expus la o boala cu transmitere sexuala – cum ar fi gonoreea sau chlamydia – colul uterin in sine devine infectat si mai putin capabil de a preveni raspandirea bacteriilor la nivelul organelor interne.
„Bolile inflamatorii pelvine apar atunci cand bacteriile avanseaza de la nivelul colului uterin la nivelul tractului genital superior. Gonoreea si chlamydia netratate duc la endometrioza in aproximativ 90% din cazuri. Alte cauze ale acestora includ avort, nastere si proceduri pelvine”, afirma dr. Silviu Istoc.
Cum este diagnosticata o boala inflamatorie pelvina?
Medicul va incepe cu o istorie detaliata a starii generale de sanatate si a activitatii sexuale. Ulterior, va efectua un examen pelvin pentru a verifica starea de sanatate a organelor de reproducere si pentru a cauta dovezi de infectii precum gonoree si chlamydia. Medicul Specialistul poate descoperi o secretie anormala a colului uterin si sensibilitate la nivelul acestuia, in urma examinarii. Acest tip de secretie va fi testat pentru a determina cauza infectiei.
In cazul in care medicul suspecteaza prezenta unei boli inflamatorii pelvine, acesta poate recomanda alte teste, inclusiv:
- Teste de sange pentru a analiza nivelul infectiei.
- Teste cu ultrasunete pentru a vizualiza organele de reproducere.
- Biopsie endometriala, o procedura in care un mic esantion de tesut din mucoasa uterului este indepartat pentru evaluare si testare.
- Laparoscopie, o procedura in cursul careia un instrument luminos (laparoscop) este introdus printr-o taietura mica in partea inferioara a abdomenului, pentru a permite medicului sa examineze organele interne de reproducere.
Ce probleme ar putea cauza bolile inflamatorii pelvine?
Episoade recurente ale unei boli inflamatorii pelvine pot crea cicatrici ale trompelor uterine, ceea ce poate duce la infertilitate, sarcina ectopica sau dureri pelviene cronice. Infertilitatea apare la aproximativ 1 din 8 femei care au o afectiune inflamatorie pelvina.
„Durerea sau sensibilitatea la nivelul stomacului sau in zona inferioara a abdomenului, secretii vaginale anormale, urinarea frecventa, frisoane sau febra ridicata, greata si varsaturi, durere in timpul actului sexual sunt doar cateva dintre simptomele care apar si afecteaza starea generala a unei femei care sufera de o boala inflamatorie pelvina”, explica specialistul.
Poate fi prevenita boala inflamatorie pelvina?
Aceste afectiuni pot fi complet prevenite. Iata ce masuri puteti lua pentru a preveni aparitia bolilor inflamatorii pelvine, mai ales la varsta adolescentei:
- Evitati mai multi parteneri sexuali.
- Folositi prezervativ la fiecare act sexual – chiar daca utilizati anticonceptionale.
- A se evita steriletele, daca aveti mai multi parteneri sexuali.
- Solicitati tratament imediat daca observati semne ale unei boli cu transmitere sexuala, inclusiv secretii vaginale neobisnuite, dureri pelvine sau sangerari intre menstre.
- Faceti controale ginecologice periodic, deoarece multe infectii cervicale pot fi identificate si tratate inainte ca acestea sa se raspandeasca la organele interne de reproducere.
Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.