Igiena intima in sezonul cald

409335b119a9d2c301e418039d18abd2Igiena intima în timpul verii – ce aspecte trebuie sa avem în vedere?

Vara, atunci cand nivelul de umezeala creste si incepem sa transpiram, este imperios necesar purtarea lenjeriei de bumbac. Cea sintetica favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, intrucat pastreaza umezeala. De asemenea daca mergi la plaja, nu petrece toata ziua in slip, iar dac se folosesc absorbante zilnice sa se tina cont ca impiedica pielea sa respire. In plus trebuie sa ai in permanenta la tine servetele uscate si servetele umede pentru bebelusi (sunt cele mai inofensive cu pielea) pentru a preveni situatiile in care nu ai apa la indemana.

Care sunt cele mai frecvente boli sau afectiuni ginecologice cu care se confrunta femeile vara?

Bolile cu transmitere sexuala sunt cea mai frecvente afectiuni in sezonul vacantelor, in special vaginitele bacteriene (tricomoniaza si gonoreea).  Factorii de risc sunt sexul oral, parteneri sexuali noi/ multiplii, debut sexual precoce. Acestea se manifesta prin secretii vaginale alb-gri abundente cu miros fetid care se exacerbeaza dupa contactul sexual. O alta afectiune des intalnita este vulvovaginita micotica adica infectia vulvei si a vaginului cu diferite specii de ciuperci, inclusiv Candida Albicanus. Transpiratia abundenta din sezonul cald asociata cu o igiena deficitara, in special la persoanele supraponderale favorizeaza aparitia acestei boli in sezonul cald. In cazul acesteia se inroseste tegumentul perivulvar si senzatia de mancarime devine greu suportabila, alaturi de secretii vaginale abundente alb-grunjoase-laptoase cu miros fad.

Cat de mari sunt riscurile de îmbolnavire daca mergem, de exemplu, la piscina?

La pisicina exista un risc crescut de imbolnavire datorita mediului umed. De asemenea sezutul pe baza piscinei unde se pot dezvolta multe bacterii nu este indicat. Imediat dupa iesirea din piscina este recomandat dusul.

Dati-ne cate recomandari referitoare la igiena intima in timpul verii.

Cum spuneam si la inceput le recomad purtarea unei lenjerii din bumbac, renuntarea in aceasta perioada la absorbantele zilnice si la lenjeria de tip tanga, deoarece in timp ce mergi, slipul se poate misca, astfel incat bacteriile din zona anusului sunt impinse catre uretra, unde pot provoca infectii urinare. O atentie mai amanuntita asupra iginiei in timpul zilei, spalarea zonei cat mai des posibil.

Cat de benefica este apa marii pentru sistemul reproducator al femeii? Este apa marii doar un mit sau chiar poate ajuta femeile?

Benefice pentru fertilitate cu adevarat sunt curile balneo. Cura balneara are în acest caz un rol de reglator endocrin. Pe langa tratamentu infertilitatii, cura balneara are efecte pozitive si in alte afectiuni: hipoplazia endometriala, endometrioza si adenomioza, boala inflamatorie pelviana, obstructia tubara, statusurile postoperatorii, dismenoreea de diferite origini, precum si sindromul intermenstrual.

Comments are closed