Detalii surprinzatoare despre bolile cu transmitere sexuala

boli-cu-transmitere-sexuala

In secolul 21, sexul si bolile cu transmitere sexuala, din nefericire, merg mana in mana. Desi pot fi gasite numeroase informatii pe internet sau in alte surse accesibile, multe persoane continua sa ignore acest subiect, iar numarul cazurilor de infectare este din ce in ce mai mare.

Contactul sexual sigur inseamna mai mult decat folosirea unor prezervative, cu toate acestea, subiectul protectiei reprezinta un punct major care trebuie abordat inainte de orice discutie referitoare la bolile cu transmitere sexuala.

Folosirea prezervativelor pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala este asemanatoare cu purtarea centurilor de siguranta pentru a preveni accidentele auto. Ambele exemple reprezinta un pas important, dar sunt multi alti factori decisivi pe care trebuie sa ii cunoasca fiecare persoana pentru a se putea proteja de infectarea cu diferite boli cu transmitere sexuala”, afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre sapte lucruri importante cu privire la bolile cu transmitere sexuala pe care trebuie sa le cunosti chiar acum.

1. Examenul pelvian sau testul Papanicolau nu depisteaza BTS

Examenul pelvian sau testul Papanicolau sunt doua analize foarte importante pe care orice femeie trebuie sa le faca in fiecare an, insa acestea nu includ in mod automat depistarea bolilor cu transmitere sexuala. In cazul in care se doreste efectuarea unui astfel de test, pacienta trebuie sa mentioneze acest lucru medicului ginecolog.

2. Poti avea BTS, fara simptome

Simptome precum mancarime, senzatii de arsura si leziuni vizibile pot anunta infectarea cu o boala cu transmitere sexuala. Insa, exista anumite virusuri si infectii  care sunt mult mai discrete si silentioase, lipsite de simptome, cum ar fi herpesul, HPV, gonoreea si chlamydia, care ar putea sa nu manifeste in mod vizibil simtome, dar pot provoca o serie de probleme de sanatate. Asadar, doar pentru ca nu prezinti niciun simptom, asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti faci testele periodic.

3. Poti transmite BTS, fara a avea vreun simptom

Logica spune ca, daca poti avea o boala cu transmitere sexuala fara simptome, asta inseamna ca o poti transmite, de asemenea, fara a fi nevoie de simptome. Aceasta este o veste deloc imbucuratoare, deoarece ciclul de infectare se poate realiza ani de zile, daca nu se realizeaza testele speciale. De aceea este indicat ca ambii parteneri sa faca testele inainte de un contact sexual.

4. Prezervativele nu protejeaza impotriva tuturor bolilor cu transmitere sexuala

Herpesul si HPV pot fi transmise prin contactul cu pielea, astfel incat un prezervativ nu te poate proteja de acestea 100%. Cu toate acestea, prezervativele sunt inca cruciale si reduc foarte mult riscul infectarii cu diferite boli cu transmitere sexuala, asadar, este necesar sa fie folosit de fiacre data.

5. Femeile sunt infectate mai usor decat barbatii

Femeile sunt mai susceptibile de a fi infectate cu BTS decat barbatii, dar acest fapt nu ar trebui sa-i faca pe acestia sa nu se protejeze, mai ales ca ei pot fi purtatori si pot face rau partenerelor sale. Nimeni nu este imun la bolile cu transmitere sexuala, insa trebuie sa existe intotdeauna protectie.

6. Exista o multime de BTS de care nu ai auzit

Bolile cu transmitere sexuala aflate in lumina reflectoarelor nu sunt singurele de care sa iti faci griji. Exista multe altele mai putin cunoscute care, insa, sunt destul de comune. Tine cont d faptul ca o simpla vizita la medicul ginecolog te poate ajuta sa descoperi daca ai fost infectata sau nu pana inprezent si ce masuri trebuie sa iei pentru a preveni astfel de situatii. Nu toate bolile cu transmitere sexuala sunt vindecabile, dar, datorita medicinei moderne, multe dintre acestea pot fi tratate, daca sunt depistate la timp.

7. Te poti infecta mai usor cu BTS in timpul menstruatiei

Desi nu este indicat sa se intretina relatii sexuale in timpul menstruatiei, multe persoane nu respecta aceasta regula, gandindu-se ca le permite sa renunte la protectie. In afara de faptul ca poti ramane insarcinata chiar si in aceasta perioada, ar trebui sa stii, de asemenea, ca esti mai susceptibila de a contracta boli cu transmitere sexuala

Acest lucru este cauzat de faptul ca in timpul menstruatiei cervixul se deschide pentru a permite sangelui sa treaca. Astfel, se creeaza calea perfecta pentru bacterii care patrund adanc in interiorul cavitatii pelvine, la fel se intampla si in cazul infectarii cu anumite boli cu transmitere sexuala”, explica dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed