Pierderea spontana a unei sarcini sau avortul spontan, asa cum il numesc medicii, inseamna nasterea prematura, spontana (neprovocata), a fatului, inainte ca acesta sa fie capabil sa traiasca inafara pantecelui mamei. Statisticile arata ca peste 80% dintre avorturile spontane apar in primele trei luni de sarcina, iar 15% dintre gravide trec prin tragedia pierderii pruncilor inainte de a-i aduce pe lume, in ultimul trimestru. Una din o suta de gravide pierde sarcini in mod repetat, fenomen numit medical avort recurent sau habitual.
“In anumite cazuri, avortul spontan apare chiar si dupa luarea tuturor masurilor de precautie cunoscute in acest sens. Desi se realizeaza o serie intreaga de analize cu rolul de a depista potentiale afectiuni care ar putea conduce la acesta, avortul survine in mod neasteptat. Din nefericire numai 30% dintre sarcini sunt duse la bun sfarsit, in vreme ce aproximativ 50% se pierd chiar inainte ca mama sa-si dea seama ca este insarcinata, adica inainte de data primei menstre întarziate”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Simptomele avortului spontan
Pierderea spontana a sarcinii se poate produce si fara aparitia simptomelor comune de sangerare si contractii. Avand in vedere ca la inceputul sarcinii mama nu percepe miscarile copilului, in acelasi fel, nu realizeaza cand acestea inceteaza. Pot trece saptamani pana cand corpul acesteia incearca sa expulzeze sarcina prin contractii uterine si sangerare.
Cele mai des intalnite simptome ale pierderii de sarcina sunt urmatoarele:
· scaderea in greutate;
· pierderea subita a semnelor sarcinii, cum ar fi: greturile sau umflarea si/sau sensibilitatea sanilor
· dureri de spate;
· contractii usoare, care nu tin mai mult de o zi;
· contractii reale (dureroase si cu o frecventa de 5-20 de minute);
· miscari frecvente ale intestinelor;
· pete vaginale sau sangerari, care tin mai mult de o zi sau doua;
· apariţia petelor de sange
· sangerarile usoare sau intrerupte care nu sunt insotite de durere (cu toate acestea, sangerarile din primul trimestru nu sunt neaparat semnul unei pierderi de sarcina)
· sangerarile puternice (abundente) sau persistente, cu sau fara cheaguri, insotite de dureri abdominale, crampe, sau dureri de spate in zona lombara
· o scurgere vaginala care nu este insotita de durere sau de sangerare (poate fi semn ca s-au rupt membranele)
· urme de placenta sau tesut embrionic sau fetal de culoare gri sau alba.
Diagnosticarea unui avort spontan
Un medic poate confirma o pierdere timpurie a sarcinii prin mai multe mijloace.
“Daca sarcina este mai mare de 11 saptamani, ascultarea batailor inimii cu ajutorul ecografului este primul pas. Daca nu se aud bataile inimii, doctorul va efectua examinarea interna si externa pentru a descoperi eventuale modificari uterine sau cervicale, sau daca anumite elemente ale sarcinii au ajuns in vagin. Testele care determina cantitatea de hormoni ai sarcinii in sange sunt precise, dar sunt necesare pana la 48 de ore pana la aflarea rezultatelor finale, un timp prea indelungat pentru parintii in asteptare”, spune Dr.Silviu Istoc.
Cel mai concludent si rapid test este sonograma, prin care medicul poate vizualiza si evalua conditiile pantecului, sacului embrionar si a fatului. Asa cum un fat sanatos, in dezvoltare, este vizibil pe ecranul sonogramei de la varsta de circa opt-noua saptamani de gestatie, chiar si mai devreme cu ajutorul unui sonograf intravaginal, la fel de clara este si absenta acestuia.
Ce cauzeaza un avort spontan?
Anomalii cromozomiale
Cauza principala a pierderilor de sarcina o constituie anomaliile cromozomiale. Aceste erori genetice aparute intamplator, au loc inaintea conceptiei (daca ovulul sau spermatozoidul este de calitate redusa) sau in primele etape ale sarcinii, cand incepe diviziunea celulara.
Dezechilibre hormonale
Insuficienta de faza luteala poate fi diagnosticata in urma unor analize / teste – fie prin masurarea nivelului de progesteron din sange, fie prin efectuarea unei biopsii endometriale in a doua jumatate a ciclului menstrual (faza luteala).
Sarcina poate fi pierduta daca, de exemplu, corpus luteum (corpul galben) care se dezvolta in primele saptamani de sarcina, nu reuseste sa secrete suficient progesteron pentru a mentine consolidarea endometrului din uter pentru a sustine sarcina.
“Pacientele care au avut pierderi de sarcina repetate pot suferi de sindrom ovarian polichistic, caracterizat prin cicluri menstruale neregulate (sau chiar absenta totala a acestora) sau cresterea excesiva a parului. (pilozitate excesiva). Sindromul ovarian polichistic apare la 6 pana la 10% din femeile in pre-menopauza, si este mai frecvent in cazul femeilor supraponderale decat al celor cu greutate normala. Acesta este o cauza dovedita a infertilitatii”, adauga Dr.Silviu Istoc.
Boli ale mamei
Ø dereglari ale sistemului imunitar (lupus)
Ø boli cardiace congenitale
Ø boli grave de rinichi
Ø diabet nesupravegheat
Ø boli de tiroida
Ø infectii intrauterine
Dezechilibre ale sistemului imunitar
Acestea au loc atunci cand sistemul imunitar al femeii insarcinate – care a fost programat sa lupte impotriva « intrusilor » straini cum ar fi bacteriile si virusii – face o greseala, si incepe sa atace celulele sanatoase din propriul organism.
Varsta materna crescuta
Sansa de a pierde o sarcina creste pe masura ce inaintati in varsta. In timp ce femeile care au in jur de douazeci de ani au doar un risc de 1 la suta de a pierde o sarcina, riscul pentru femeile ce se afla la varsta de patruzeci de ani se crede ca este de aproximativ 50 la suta.
Factorii alogeni
“Unele femei dezvolta anticorpi impotriva leucocitelor partenerului. Aceasta complicatie poate fi tratata in anumite cazuri prin imunizarea femeii cu leucocite ale tatalui sau ale unei alte persoane, aceasta fiind o tehnica de inducere in eroare a organismului femeii pentru a produce anticorpi care previn respingerea copilului de catre organismul mamei”, explica Dr.Silviu Istoc.
O alta serie de cauze ale avortului spontan provin si din stilul de viata. Acestia sunt mai degraba factori de risc, neexistand o siguranta certa si dovedita stiintific a valabilitatii lor in producerea avortului spontan. Totusi, statisticile si investigatiile realizate in jurul lor au evidentiat o stransa legatura de cauzalitate intre ei si avortul in cauza:
consumul de alcool pe perioada sarcinii;
fumatul;
consumul excesiv de cafeina in sarcina;
consumul de droguri;
administrarea necorespunzatoare a anumitor medicamente pe perioada sarcinii (ex. antibiotice);
suprasolicitarea fizica (efort fizic prelungit) – munca intensiva, caratul greutatilor, sportul in exces – toate reprezinta potentiale cauze ale avortului spontan;
expunerea la diverse pesticide si substante chimice toxice;
subnutritia
Putem preveni un avort spontan?
Cel mai indicat este ca inainte de sarcina mama sa faca un set de analize preconceptie care sa depisteze eventuale probleme ce ar putea duce la un avort spontan. De asemenea, acidul folic administrat zilnic dinaintea conceptiei creste sansele ca ovulul selectat sa fie de buna calitate, iar dupa conceptie scade mult sansele aparitiei de malformatii embrionare.
Pana acum, pentru depistarea eventualelor anomalii genetice la fat erau necesare investigatii precum amniocenteza sau biopsia de trofoblast. Din fericire, exista si la noi o metoda de ultima generatie.
„Permite depistarea anomaliilor fetale cu acuratete sporita si fara durere. Vine în sprijinul femeilor insarcinate, in special al celor peste 35 de ani, cu risc ridicat de avort. Noua metoda de screening reduce numarul de gravide care au nevoie de un test invaziv la sub 3% si creste rata de detectie a anomaliilor cromozomiale pana la 99%”, spune Dr.Silviu Istoc.
Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă. Mai multe detalii puteţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc