Preventie cancer col

 

papsmear

O alegere inteleapta pe care o puteti face pentru a va asigura o stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil. Un alt motiv consta in aceea ca doctorul, pe langa testul Papanicolau, va efectua si alte teste si examinari: examenul sanilor, masurarea tensiunii arteriale, un examen al regiunii pelvine. Pot fi efectuate si alte teste in functie de antecedentele personale.

Cine ar trebui sa isi faca un test Papanicolaou?

Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual la pacienta activa din punct de vedere sexual.
Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori recomanda medicul.
Este o idee incetatenita ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decat dupa primul contact sexual. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.

Cum se efectueaza testul?

Anumite femei considera rusinos acest test alaturi de examenul pelvin, dar el trebuie privit doar ca o procedura necesara din punct de vedere medical si nu ca o procedura creata pentru a va face sa va simtiti rusinata. Este singura modalitate prin care se poate realiza testul.
Pentru examinare, veti fi rugata sa va intindeti pe spate pe masa de examinare in pozitie ginecologica. Cel mai important lucru in acest moment este sa va relaxati. Concentrati-va asupra relaxarii musculaturii si inspirati usor pe nas si expirati pe gura. Cu cat sunteti mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda. Un dilatator va fi inserat cu grija in vagin, acesta fiind utilizat pentru vizualizarea colului uterin. Atunci cand examinatorul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Veti putea resimti o senzatie de presiune sau chiar o crampa. Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla si trimise la laborator pentru examinare.

Ce informatii ne ofera un test Papanicolau?

Acest test ne ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului sau colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator (aceste celule pot deveni mai tarziu celule canceroase). De aceea este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.
Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.
Nu este posibil ca toate celule de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intampla ca celulele analizate sa fie normale dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului sa aiba modificari. Acest lucru nu se intampla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat

Ce se va intampla daca testul Papanicolau nu este normal?

LSIL

LSIL

Veti fi anuntata de acest fapt si veti discuta impreuna cu medicul posibilitatile de tratament si urmarire.
Ar putea fi necesara efectuarea de teste suplimentare. Colposcopia ar putea fi recomandata pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Daca medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efecutarea unor teste suplimentare.

Ce persoane sunt la risc pentru un test Papanicolau anormal?

Femei:
- care au avut contact sexual inaintea varstei de 18 ani
- cu un istoric de parteneri multipli
- cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual
- fumatoare
- ce devin insarcinate inaintea varstei de 18 ani

Care sunt semnele de alarma ce se pot datora cancerului?

- Sangerari intre perioadele menstruale
- Orice secretie neobisnuita vaginala sau durere
- Sangerare dupa contactul sexual
- Sangerare dupa menopauza
Acestea sunt doar semne de alarma ce pot sau nu sa indice existenta unui cancer. Daca resimtiti oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important sa va prezentati la medic pentru a afla cauza acestora si pentru a primi un tratament adecvat.
Este de asemenea important de retinut ca adesea nu exista semne de alarma. Datorita acestui fapt este important sa se efectueze testul Papanicolau in mod regulat.
Majoritatea femeilor ce au un test anormal se pot astepta ca in urma tratamentului acesta sa se normalizeze.

Cum sa se planifice testul?

Pentru a ajuta medicul sa efectueze o examinare cat mai concludenta se vor oferi urmatoarele informatii:
- data ultimei menstruatii
- medicatia curenta precum anticonceptionalele sau alta medicatie hormonala (denumirea produsului)
- orice sangerare ce s-a produs in afara ciclului menstrual si momentul cand aceasta s-a produs
- orice secretie de la nivelul organelor genitale (alba, groasa sau lichida)
- orice istoric de test anormal sau histerectomie (extragerea uterului)

Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa decida daca testul este normal sau nu.
Daca in momentul examinarii sunteti la menstruatie, cel mai bine este sa amanati efetuarea testului. De asemenea este recomandabil sa evitati dusurile intravaginale si utilizarea cremelor vaginale cu 48 h inainte de efectuarea testului.

 

DrIstoc_mini

Dr. Silviu Istoc, Obstetrica – Ginecologie

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Ob-Gyn in cadrul Departamentului de chirurgie ginecologica minim-invaziva din Spitalul Medicover. A participat la primele interventii chirurgicale pentru cancer de col uterin cu pastrarea fertilitatii in Romania. Pentru mai multe informatii despre aceasta procedura sau alte interventii, va puteti face o programare la nr. 021 – 9896

Comments are closed