Cum afectează bolile autoimune fertilitatea?

boli-genitale

Bolile autoimune, cum ar fi bolile autoimune tiroidiene, boala celiacă, diabetul zaharat de tip 1, boala inflamatorie a intestinului și psoriazis au fost în creștere în ultimii 20 de ani.

Conform mai multor studii științifice, aceste boli sunt legate de tulburările de reproducere cele mai frecvente fiind: endometrioza, imbatranirea prematura ovarian si infertilitate idiopatica, insemnand infertilitate al cărui motiv nu este cunoscut.

Practic, o boală autoimună este o problemă cu sistemul imunitar. In mod normal, sistemul imunitar acționează ca un protector impotriva cotropitorilor străini, cum ar fi microbi, bacterii și virusuri, iar sarcina sa este de a ataca acești invadatori străini pentru a ne menține sănătoși”, confirmă domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obtetrică-ginecologie.

Cum influențează fertilitatea?

Atunci când cineva are o tulburare autoimună, sistemul imunitar este slăbit și începe să atace părți ale corpului, țesuturi și organe. După cum s-ar putea aștepta, acest lucru are un impact negativ asupra fertilității. Într-o astfel de situație, sistemul imunitar poate ataca sperma si embrionii, făcând ca sarcina sau concepția să fie foarte dificile.

În plus, sistemul imunitar al unei femei care suferă de o boală autoimună poate ataca, de asemenea, propriile ei ovare și determină îmbătrânirea prematură a ovarelor. Practic, un organism care atacă propriile țesuturi nu este un mediu primitor pentru fertilitate sau sarcină”, afirmă domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Există mai multe simptome care indică nereguli ale sistemului imunitar, cele mai frecvente fiind:

  • proasta digestie
  • boli recursive
  • iritații ale pielii
  • probleme de zahăr din sânge (cum ar fi hipoglicemie)
  • alergii
  • oboseală extremă
  • dureri musculare și articulare și dificultăți de concentrare

Un studiu polonez de Endocrinologie a demonstrat că boala celiacă, atunci când nu este tratată corespunzător, este asociată cu tulburări de reproducere, avorturi spontane și menopauză precoce.

Există o mulțime de cercetări care arată că un sistem imunitar slăbit are un impact sever asupra abilității unei femei de a rămâne însărcinată. De asemenea, la cabinetul meu, am întâlnit foarte multe femei care se confruntă cu o asemenea situație, cauza infertilității lor fiind una dintre bolile autoimune”, spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Cum putem menține sistemul imunitar sub control?

În primul rând, este indicat să verificați în fiecare an hormonii tiroidieni, acest lucru este în plus față de panoul tiroidian standard, pe care îl obțineți în urma analizelor de sânge, dar și așa-zișii anticorpi tiroidieni care necesită a fi verificați periodic, pentru a exclude boli tiroidiene autoimune”, afirmă domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

În al doilea rând, atât glicemia, cât și hemoglobina trebuie testate pentru a vă asigura că nu aveți de-a face cu tulburări legate de cantitatea de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 sau altele.

Testați-vă sângele pentru a vedea anticorpii pentru boala celiacă. Este important să se țină cont de faptul că, dacă nu aveți acești anticorpi, ați putea avea încă o problemă cu glutenul. Cel mai bun mod de a determina dacă aveți o problemă cu consumul de gluten este de a-l elimina în întregime din dietă timp de patru săptămâni și apoi îl puteți reintroduce pentru a vedea diferențele”, completează domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Stilul de viață poate controla imunitatea

Este indicat să consumați alimente dense și bogate în antioxidanți organici, substanțe nutritive și să evitați alimentele procesate, ambalate, produsele din soia și gluten. Asigurați-vă că mâncați un mic dejun pe bază de proteine – cu 20 până la 30 de grame de proteine – și gustări pe bază de proteine ​​la fiecare două-trei ore”, afirmă domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Acordați-vă timp pentru odihnă în fiecare zi, pentru a regla modul în care vă menajați organismul. Faceți o listă cu lucrurile care vă plac cel mai mult și vă relaxează și încercați să vă faceți timp pentru a le aplica. Luați o pauză de meditație de cinci minute și faceți un joc de respirație pentru a vă elibera de energia negativă, pentru a vă diminua stresul.

Probioticele sunt bacteriile bune aflate în tractul digestiv. Suplimentele de probiotice ajută la menținerea echilibrului natural al bacteriilor bune și rele din corp, îmbunătățesc digestia și stimulează sistemul imunitar. Însă, înainte de a lua orice fel de suplimente, este indicat să vă consultați cu un specialist, pentru ca efectele sale să fie benefice întru totul”, spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Incorporați aceste sfaturi în viața de zi cu zi și veți începe să  vă gestionați sistemului imunitar și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate și fertilitatea.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă. Mai multe detalii puteţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Comments are closed